Új országból érkezik a világ leggyilkosabb nyersanyaga

Kongó, kobalt, kongói kobalt, bányászat, bánya, cobalt, Congo
Vágólapra másolva!
Indonézia ma már a világ második legnagyobb kobaltkitermelő országa. Ezzel újabb jelentős forrásból érkezhet a világ leggyilkosabb nyersanyagának tartott kobalt, melynek kongói bányászata évek óta viták középpontjában áll.
Vágólapra másolva!

Tavaly jelentősen megemelkedett Indonézia kobaltkitermelése, amivel a délkelet-ázsiai ország olyan államokat előzött meg, mint Oroszország és Ausztrália.

Ezzel Indonézia a világ második legnagyobb kitermelőjévé vált a Kongói Demokratikus Köztársaság mögött

– írja a Mining.com.

Az afrikai ország a globális kobaltellátás több mint kétharmadát biztosítja. Az elektromos autók akkumulátoraihoz is szükséges kobalt kongói bányászatát azonban hosszú évek óta sok vita övezi,

mivel a munkások sokszor borzalmasan kizsákmányoló és életveszélyes körülmények között dolgoznak.

Indonézia egyébként az akkumulátorokhoz szükséges nyersanyagok kitermelésében egyre inkább előretör. A Benchmark Mineral Intelligence szerint az ország már ma is a világ nikkeltermelésének mintegy felét adja. Eközben a globális kobaltkitermelésből szerzett részesedése 2030-ra 20 százalékra emelkedhet a 2021-es 1 százalékról.

Az indonéz kobaltkitermelést jelentős támogatják a kínai beruházások, és az elemzők szerint az ország kobaltkibocsátása idén ismét megduplázódhat.

Jelenleg 3-4 havonta bejelentenek egy új kobaltprojektet Indonéziában, ez pedig a globális ellátási lánc egészére is hatással van.

A piaci szereplők most úgy számolnak, hogy a globális kobaltpiac idén többletet mutathat. Ennek következtében pedig a kobalt világpiaci ára is nyomott maradhat a közeljövőben.