Megbüntették a mormon egyházat, mert eltitkolt 30 milliárd dollárnyi befektetést

salt lake city
Esti megvilágításban a mormonok egyik legfontosabb temploma
Vágólapra másolva!
Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet összesen 5 millió dolláros bírságot szabott ki a mormon egyházra és egy ahhoz köthető vagyonkezelő cégre, mivel fedőcégeken keresztül eltitkolták a befektetéseket.
Vágólapra másolva!

A mormon egyház (hivatalos nevén: Az utolsó napok szentjeinek Jézus Krisztus egyháza) és a hozzá kötethető pénzügyi tanácsadó cég összesen 5 millió dolláros bírságot kapott az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettől (SEC). A hatóság ugyanis megállapította, hogy az egyház és a vállalat hosszú éveken át fedőcégeken keresztül titkolta el a befektetéseit – írja a BBC.

Az Ensign Peak nevű pénzügyi tanácsadócég 4 milliós, míg maga az egyház 1 millió dolláros büntetést kapott.

Egyikük sem ismerte el, hogy bármilyen szabálytalanságot követett volna el, de az SEC közleménye szerint beleegyeztek a bírság megfizetésébe.

Az SEC állítása szerint az Ensign Peak az egyház tudtával

nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy ne kerüljenek nyilvánosságra az egyházhoz köthető befektetések.

Ezzel pedig fontos piaci információkat tartottak vissza a felügyelettől és a befektetői közösségtől – mondta Gurbir Grewal, az SEC végrehajtási osztályának igazgatója.

Több mint 30 milliárd dollárnyi befektetést titkolt el a mormon egyház az USA-ban Forrás: AFP/Eva Hambach

A hatóság szerint az egyház és az Ensign Peak fedőcégeket használt arra, hogy elrejtse az egyre növekvő részvénybefektetéseit, melyek 2018-ban már 30 milliárd dollárt tettek ki.

A Salt Lake City-i székhelyű Ensign Peaket 1997-ben alapította az egyház, és

a szabályozó szerint a szervezet összesen 13 fedőcéget hozott létre, melyeknek az Egyesült Államokban voltak telephelyei.

1997 és 2019 között pedig nem az Ensign Peak, hanem ezek a fedőcégek nyújtották be a kötelező befektetési adatokat az SEC-nek.

A számítások szerint az Ensing Peak vélhetően legalább 100 milliárd dollárnyi vagyont kezel a mormon egyház nevében. Az egyháznak több mint 16 millió tagja van, több mint 30 ezer gyülekezetben, 160 országban.