A JP Morgan beperli egyik volt felsővezetőjét az Epstein-ügy kapcsán

Ghislaine Maxwell Jeffrey Epstein ítélet
Acting US Attorney for the Southern District of New York, Audrey Strauss, announces charges against Ghislaine Maxwell during a July 2, 2020, press conference in New York City. - Maxwell, the former girlfriend of late financier Jeffrey Epstein, was arrested in the United States on July 2, 2020, by FBI officers investigating his sex crimes, multiple US media outlets reported. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Vágólapra másolva!
A BBC news számolt be róla, hogy a JP Morgan Chase (JPMC) bepereli Jes Staley volt felsővezetőt Jeffrey Epsteinnel való kapcsolata miatt.
Vágólapra másolva!

A Wall Street-i óriáscég azt állítja, hogy Jes Staley szoros kapcsolatban állt Jeffrey Epsteinnel, akit többek közt szexuális bántalmazással és emberkereskedelemmel vádoltak a hatóságok. A döntésükre azután került sor, hogy a JPMC-vel szemben ketten is keresetet indítottak, azzal az indokkal, hogy

a cég megengedte Epstein-nek, hogy az ügyfele maradjon, annak ellenére, hogy a férfi több szexuális büncselekményt is elkövetett. A bank most a volt ügyvezetőt, Jes Staley vonná felelősségre a szövevényes ügyben.

A felperesek azt állítják, hogy Jes Staley szemtanúja is volt olyan eseteknek, amikor Epsteint szexuálisan kihasználta az áldozatait (de nem jelentette az eseteket), sőt voltak olyan fiatal lányok, akiket az alábbi képen látható egykori felsővezető mutatott be neki:

Staley 1979 és 2013 között különböző beosztásokban dolgozott a JP Morgannél. 2001-től pedig a bank vagyonkezelési tevékenységének vezérigazgatója volt, majd 2009-től a vállalati és befektetési üzletágat irányította. A férfi 2021 novemberében távozott a brit Barclays bank vezérigazgatói posztjáról, miután fény derült az Epsteinhez fűződő kapcsolataihoz.

Egyébiránt az egykori vezetőnek az Epstein-botrányban való érintettsége miatt 2022 februárjában a Barclays a több millió fontnyi bónusz részvényjuttatását is felfüggesztette.

Ki volt Jeffrey Epsteint, a dúsgazdag szexragadozó?

Jeffrey Epsteint a manhattani ügyészség 2019 júliusában több tucat lány és nő szexuális kizsákmányolásával, és szexuális emberkereskedelemmel vádolta meg. A férfi később rejtélyes körülmények közt meghalt – a hivatalos verzió szerint öngyilkos lett – a börtönben.

A vádak szerint a milliomos kiskorú lányokból álló "hatalmas hálózatot" üzemeltet szex céljából.

A szegény sorsú, kiskorú lányokat partnereivel állítólag pénzzel és állásígéretekkel hitegetve csábították magukhoz.

A képen Jeffrey Epstein és bűntársa Ghislaine Maxwellt látható. A pár éveken keresztül futtatta hálózatát, amelyben fiatal lányokat kutattak fel gazdag üzletembereknek "szexuális játékszerül" Forrás: AFP/Johannes Eisele

Bár a férfi egészen haláláig ártatlannak vallotta magát, azonban a vádak valószínűleg nem voltak alaptalanok, hiszen Epsteint korábban már elítélték egy 14 éves lány ellen elkövetett szexuális bűncselekményért.