Feketézőkre készül lecsapni az adóhivatal, indokolatlanul sok a szálláskiadó

hotel szoba szálláshely vendég
A hotelszobák karanténként funkcionálnak - illusztráció
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy túlkínálat alakult ki a budapesti Airbnb-piacon, ahol a szállások száma jóval nagyobb mértékben nőtt, mint a vendégforgalom, emiatt pedig zuhant a jövedelmezőség. Ráadásul komoly gond, hogy sok a feketéző, köztük az új és a csak alkalmanként piacra lépő házigazda.
Vágólapra másolva!

Érthetetlen az a jelenlegi piaci mozgás, amely szerint dinamikusan nő a budapesti Airbnb-szállások száma, miközben az első negyedév vendégforgalmi adatai nem indokolják a kapacitásbővítést – nyilatkozta a Világgazdaságnak Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének (MAKE) elnöke.

A tavaly tavaszitól egyelőre időarányosan elmaradó vendégforgalom és a hirtelen túlkínálat nyomán a kihasználtság rendkívüli mértékben csökkent, a szálláskiadás jövedelmezősége pedig jelentősen romlott.

Számítások alapján az ingatlanok kihasználatlansága akár 10 százalékkal is csökkenhetett a tavalyihoz képest.

Illusztráció Forrás: InstagramFOTOGRAFIN / 385 images/Pixabay

A kapacitásbővülés egy része feketén történt, az engedélyek és adófizetés nélkül piacra lépők között vannak alkalmi szálláskiadók, akik csak a kiemelkedő időszakok, az ünnepi hosszú hétvégék és a nemzetközi vonzerejű események idején igyekeznek pénzhez jutni, de vannak állandó szereplők is.

A feketegazdaság ellen azonban az adóhatóság jövőre már hatékonyan fel tud lépni, ugyanis a szállásközvetítő portálok minden piaci szereplő – legyen az magánszemély vagy cég – összes adatát – közte a piaci forgalomra vonatkozókat – automatikusan átadja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

Vagyis aki engedélyek és adófizetés nélkül végez szálláskiadást, biztos büntetésre számíthat először a 2023-ban, majd automatikusan az azt követő években végzett tevékenysége alapján.

További részletek ide kattintva olvashatók.