Álomfizetésekkel keresnek idénymunkásokat a Balatonra

koronavírus, illusztráció, kijárási korlátozás feloldása, vidék, nyitás, kinyitottak az üzletek, terasz, balatonpart, balaton, Balatonfüred, fagyizó, fagylalt
Vágólapra másolva!
Idén is rengeteg pénzt lehet majd keresni a Balatonon. Bár sok százezres „álomfizetés" elsőre jól hangzik, nagyon meg kell érte dolgozni. Éppen ezért a nagy bér nem garancia arra, hogy nem lesz munkaerőhiány.
Vágólapra másolva!

A Turizmus Konjunktúra Index friss jelentéséből kiderül, hogy már toborozzák a munkaerőt a Balatonhoz a turisztikai és a vendéglátóipari cégek a nyári szezonra - írja a Blikk.

Hiába azonban a korai kezdet, szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a korábbi nyári szezonok mintájára, az idén is lehet munkaerőhiány.

Bár igaz, hogy milliókat lehet keresni akár egy szezon alatt, de sokan csak akkor szembesülnek azzal, hogy milyen sokat és keményen kell dolgozni, amikor már ott vannak. A balatoni vállalkozásoknál elvárt munkatempót, és a napi 10-12 órás, esetleg még ennél is hosszabb munkaidőt pedig nem mindenki bírja.

Egy fagylaltozó Balatonfüreden Fotó: Hirling Bálint - Origo

Ugyanakkor egyes szakemberek szerint az idén a munkaerőhiány a korábbiaknál alacsonyabb lehet, mert munkavállaló ugyan valószínűleg nem lesz több, de több vállalkozás időközben megszűnt. Azaz kisebb lesz a munkaerő iráni kereslet.

A diákok a minimális órabért, vagy afölött néhány száz forinttal kereshetnek meg a Balatonnál a nyári szezonban, ez tavaly 1300-1800 forintos órabért jelentett. A felnőtt munkavállalók közül pedig a szakképzett, rutinos szakemberek - például a gyakorlott szakácsok - igencsak keresettek, és őket valóban magas összegekért csábítják a magyar tenger partjára.