Nagyon kevés gyermek születik Dél-Koreában, az állam egyre több pénzt ad a szülőknek

iskola, iskolai, egyenruha, ruha, öltözködés
school children at the Gyeongbokgung or Kyongbokkung Palace in the city of Seoul in South Korea in EastAasia. Southkorea, Seoul, May, 2006
Vágólapra másolva!
Dél-Korea a világ legalacsonyabb születési rátájával rendelkezik, ami már most komoly demográfiai problémákat jelent az ország számára. Az ázsiai állam ezért igyekszik minden támogatást bevetni, hogy növelje a gyermekvállalási kedvet.
Vágólapra másolva!

Dél-Koreában annyira kevés gyermek születik, hogy az országot súlyos gazdasági és demográfiai válság fenyegeti.

Tavaly az egy dél-koreai nőre jutó várható csecsemők átlagos száma 0,78-ra csökkent, az előző évi 0,81-os rekord alacsony szintről

– derül ki az Al Jazeera összefoglalójából.

A fejlett gazdaságokban a reprodukciós ráta, vagyis a népességszám stabilan tartásához szükséges születések száma jellemzően 2,1 körüli szinten áll.

A negatív tendencia megfordítása érdekében a dél-koreai kormány és a helyi önkormányzatok igyekeznek mindent bevetni, és esetenként komoly pénzügyi támogatásokat biztosítanak a szülőknek.

Bőkezű támogatások

2022 óta például

az anyák 2 millió won (kb. 520 ezer forint) készpénzt kapnak az államtól, amikor gyermekük születik.

Ez egyébként több, mint Franciaországban, amely általában erősebb szociális ellátórendszert működtet, mint Dél-Korea.

Dél-Korea bőkezű intézkedésekkel igyekszik támogatni a gyermekvállalást Forrás: AFP/Str

Emellett a dél-koreai családok havonta 700 ezer won (kb. 182 ezer forint) készpénzt kapnak az egyéves kor alatti csecsemők után, és 350 ezer wont a kétévesnél fiatalabbak után. Ezek a támogatások 2024-ben 1 millió, illetve 500 ezer wonra emelkednek.

Az általános iskoláskorú gyerekek után további 200 ezer won támogatást biztosít az állam, valamint kiegészítő juttatásokat kaphatnak az alacsony jövedelmű családok és az egyedülálló szülők. A fentiek mellett

az állam pénzügyileg támogatja a várandós nők orvosi költségeit, a meddőségi kezeléseket, de még a bébiszitterkedést, valamint a randevúzáskor felmerülő költségeket is.

Mindeközben az ország második legnagyobb városának számító Busan egyik kerületében a legalább három gyermeket vállaló szülők külön bónuszt kapnak. Ennek összege nemrég 500 ezer wonról 10 millió wonra (kb. 2,6 millió forintra) emelkedett.

Az egyik délnyugati, vidéki tartományban pedig a gyermekek után, hét éven keresztül, havi 600 ezer won támogatást biztosít a helyi önkormányzat. Ez összesen 50,4 millió won (több mint 13 millió forint) kifizetésnek felel meg.

Generációs szemléletváltozásra is szükség lenne a demográfiai válság elkerüléséhez Forrás: Getty Images/2012 Getty Images/Chung Sung-Jun

Társadalmi problémák

Ugyanakkor nem világos, hogy a nemzetközi összevetésben is bőkezű támogatások mennyire lesznek sikeresek az országban.

Sok dél-koreai számára ugyanis a házasságkötés és a gyermekvállalás mellőzése egyszerűen preferencia kérdése.

Egy tavalyi állami felmérés szerint a 19-34 évesek 36,7 százaléka nem kíván gyermeket vállalni az országban. Szöulban ennél is drámaibb a helyzet, a fővárosban ugyanis 10-ből 6 válaszadó mondta azt, hogy nem tervez gyereket. A

Egy másik kutatásból az derült ki, hogy a fiatal dél-koreai nők mindössze 4 százaléka tartja a házasságot és a szülőséget alapvető fontosságúnak, és a válaszadók több mint fele egyiket sem tartja fontosnak az életében.

Ezt támasztja alá az is, hogy 2022-ben mindössze 192 ezer házasságkötés történt Dél-Koreában, ami minden idők legalacsonyabb szintje volt.

Az országban egyébként továbbra is igen ritka a házasságon kívüli gyermekvállalás.

Jóllehet az állam igyekszik tehát támogatni a gyermekvállalást, a helyi szakértők szerint olyan rendszerszintű problémák fogják vissza családalapítási kedvet, melyeket átfogóan kellene kezelnie az államnak. Ezek közé tartozik a kimerítő, nem ritkán halálos munkakultúra, az egekbe szökő lakhatási és oktatási költségek, valamint a nemek közti egyenlőtlenség.

Különös ötletek

A fentieket figyelembe véve különösen érdekes volt az a legutóbbi kormányzati felvetés, amely növelte volna a lehetséges heti munkaidőt. A drámaian kevés gyermeknek ugyanis már középtávon komoly kihatása lehet az ország gazdasági eredményességére. Részben épp a rendelkezésre álló munkaerő, illetve a munkaerő-utánpótlás vékonyodása miatt merült fel nemrég - gazdasági szereplők nyomására - a 69 órás munkahét ötlete. Az elképzelés mögött részben az állt, hogy a nők így lényegében előre ledolgozhatják azt az időszakot, melyet a munkaerőpiacon kívül töltenek el, ha gyermeket vállalnak. A nagy port felkavaró koncepcióról korábban az Origo részletesen is beszámolt.

A dél-koreai politikusok részéről születtek olyan felvetések, melyek a fenti problémákat igyekeznének (időnként sajátos módon) orvosolni. Például felmerült, hogy a legalább három gyermeket nevelő férfiak mentesülhetnek a kötelező katonai szolgálat alól. Illetve az is, hogy a külföldi háztartási alkalmazottak a minimálbérnél alacsonyabb bérért dolgozhassanak, hogy így enyhítsék a hazai szülők házimunka terheit.

A felmérések szerint ugyanakkor társadalmi szinten további kritikus tényezőket jelentenek a munkahelyi és lakhatási bizonytalanság, valamint a kötelező sorkatonai szolgálat.

Jun Szogjol dél-koreai elnök nemrég közölte, hogy

az ország az elmúlt 16 évben 280 ezer milliárd wont fordított a demográfiai válság enyhítésére, de hozzátette, hogy ezek az intézkedések kudarcot vallottak.

Hangsúlyozta, további bátor lépésekre van szükség.

Dél-Koreának tehát biztosan további intézkedéseket kell bevetnie, ha meg akarja akadályozni a súlyos társadalmi és gazdasági válság fokozódását. A helyi szakemberek azonban úgy látják, hogy a megfelelő állami támogatások mellett legalább egy egész generáció szemléletváltozására van szükség a probléma megoldásához.