Több millió szuvenír készült III. Károly koronázására

III. KÁROLY
Ironbridge, 2023. május 03. A 2023. április 18-i képen plüssmackókat készít egy alkalmazott III. Károly brit uralkodó koronázására a Merrythoughts cég műhelyében, a Shropshire angol megyei Ironbridge-ben. A cég világörökségi helyszínen levő műhelye 1930 óta készíti hagyományos kézi megmunkálású játék mackóit a brit monarchia jelentős eseményeinek emlékére, illetve egyéb alkalmakra is, például a 2012-es londoni olimpiára és a brit közegészségügyi ellátószervezet, az NHS alapításának 70. évfordulójára. III. Károlyt május 6-án koronázzák királlyá a londoni Westminster-apátságban. MTI/EPA/Adam Vaughan
Vágólapra másolva!
III. Károlyt idén május 6-án koronázzák királlyá a londoni Westminster apátságban, az esemény kapcsán pedig már hetek óta teljes lázban ég a brit lakosság, akik sokan biztosan vásárolni fognak a ceremóniára készített uralkodói emléktárgyakból. A brit királyi ház köré hosszú idő óta óriási üzlet épül, és az olyan fontos mozzanatok, mint az új uralkodó megkoronázása, érthető módon megkülönböztetett figyelmet kap ezen belül.
Vágólapra másolva!

A koronázási ünnepségre a helyi gyárak már hónapok óta gőzerővel gyártják a különféle emléktárgyakat. Például az Egyesült Királyság egyik neves porcelánkészítő üzemében, az Emma Bridgewaterben, több mint százezer kézzel festett tányér, bögre, tortatartó, korona és teáskanna készül a király szombati koronázása alkalmából.

A koronázási emléktányér sárga, piros és arany színvilágú lesz, és minden darabja 30 pár kézen halad át a boltokba kerülésig.

III. Károly témájú bögréket készítenek a király koronázására Emma Bridgewaterben, 2023. március 1-én, Stoke-on-Trentben, Angliában Forrás: Getty Images/2023 Getty Images/Nathan Stirk

Az első brit emlékkerámiák egyébiránt még II. Károly 1661-es koronázásához készültek. Az uralkodói szuvenírek piaca viszont Viktória királynő idejében teljesedett ki igazán. Akkoriban már bélyegekkel, érmékkel, teáskannákkal, kirakókkal, vajas edényekkel, tapétákkal, pipákkal és zoknikkal is tisztelegtek az uralkodói családnak.

Bár évek óta a díszített kerámiák a legkeresettebbek, ennek ellenére a hétvégi koronázásra is hatalmas a választék várható a királyi emléktárgyakból.

A 2023. április 18-i képen plüssmackókat készít egy alkalmazott III. Károly brit uralkodó koronázására a Merrythoughts cég műhelyében, a Shropshire angol megyei Ironbridge-ben Forrás: MTI/EPA/Adam Vaughan

II. Erzsébet életének 97., uralkodásának 71. évében, tavaly szeptember 8-án halt meg a nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.

Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó, akit végül május 6-án koronáznak III. Károly királlyá a londoni Westminster apátságban.

A koronázást háromnapos ünnepségsorozat kíséri, és ennek egyik fő rendezvénye lesz a ceremónia másnapján, május 7-én, vasárnap esedékes nagyszabású koncert, melyet a legnagyobb és legősibb brit királyi rezidencia, a London nyugati határában emelkedő windsori kastély hatalmas parkjában tartanak.

S hogy mekkora bevétel várható a koronázási események kapcsán az eladott szuvenírekből? Erre is van már becslés, a Fast Company a Centre for Retail Research becslését közölve azt írja, hogy 245,91 millió brit fontot fognak költeni a vásárlók a különféle emlék- és ajándéktárgyakra az események kapcsán.

Ez elképesztő szám, közel 105 milliárd forintnak felel meg,

de még így is alatta marad annak az összegnek, amit az ünneplők tavaly még II. Erzsébet királynő platina jubileumán költöttek szuvenírekre. Akkor a britek illetve a helyszíneken ünneplők 281,55 millió fontot hagytak a kasszáknál.