Meglepő adatok jelentek meg III. Károly koronázási ceremóniájáról

III. Károly király, walesi herceg
III. Károly 2022 óta az Egyesült Királyság királya és további 14 nemzetközösségi királyság, többek között Kanada, Ausztrália és Új-Zéland uralkodója, valamint az anglikán egyház feje
Vágólapra másolva!
A 74 éves III. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő tavaly szeptemberi halála után lett hivatalosan a brit uralkodó, a koronázásra azóta is készül a Buckingham-palota. Miután május 6-án, szombaton trónra lép III. Károly néven, ő lesz a legidősebb brit, akit valaha uralkodóvá koronáztak. De ez csak egy a sok izgalmas részlet közül. A következő összeállításban a koronázási eseménnyel kapcsolatos leginkább meglepő tényekből válogattunk.
Vágólapra másolva!

A Buckingham-palota szóvívői szerint:

Az bizonyos, hogy a koronázás szerte a világon óriási érdeklődést vált ki, és hatalmas médiafigyelem övezi. III. Károly lesz a 40. uralkodó, akit a londoni Westminster-apátságban koronáznak meg, folytatva a Hódító Vilmos által 1066-ban elkezdett hagyományt. Míg III. Károly a legidősebb, addig a valaha volt legfiatalabb uralkodó Mary, a skótok királynője volt, aki 1542-ben lépett, azaz inkább vitték a trónra, ugyanis mindössze hatnapos volt.

Várhatóan világszerte 300 millióan fogják a televízióban nézni a III. Károly koronázását, a szertartást személyesen ünneplő tömegek mellett.

II. Erzsébet királynő egykori, 1953-as koronázását világszerte 277 millióan követték figyelemmel.

Az 1926-ban született II. Erzsébetet 1953. június 2-án koronázták meg a londoni Westminster- apátságban Forrás: Getty Images/The Print Collector / Heritage-Images

III. Károly koronázásának becsült költsége 50-100 millió font (21,3-42,6 milliárd forint), az esemény azonban várhatóan sokkal több, mintegy egymilliárd fontnyi (kb. 426 milliárd forint) bevételt generál majd a vendéglátóiparnak.

Például a sörrajongók a becslések szerint körülbelül 62 millió pintet (a pint angol birodalmi űrmérték, ami 0,586 liternek felel meg) fogyasztnak majd a koronázási hétvégén.

A koronázási ünnepség délutánjára összeállított étlap egy előkelő londoni étteremben 2023. április 26-án. III. Károly brit királyt május 6-án koronázzák meg a londoni Westminster-apátságban Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

De nem csak az alattvalók, hanem a népes királyi család, protokollvendégek, és számos szervezet is gratulál majd a leendő uralkodónak, ugyanis III. Károlynak három testvére, két fia, két mostohagyermeke, öt unokája és öt mostohaunokája van. Valamint összesen több mint 800 jótékonysági szervezet és kezdeményezés elnöke vagy védnöke, emellett pedig 17 könyv szerzője vagy társszerzője is. A koronázásoi ceremóniára pedig több ezer vendéget hívott meg a brit királyi ház.