Csődöt jelentett egy villanyautógyártó cég

Sono Motors, Sion, autó, kocsi, gépkocsi,  HORIZONTAL economy transport energy
The Sion car, a solar electric vehicle (SEV) developed by Sono Motors, is surrounded by viewers in Munich, southern Germany, on July 25, 2022, during the unveiling of the final series production design. - The "Sion", a family car covered entirely with solar panels, should go into mass production in the second half of 2023, the German startup that produces it said on July 25, 2022. With its black body, covered with 456 photovoltaic cells, and a range of 305 kilometres, the Sion promises to generate enough energy each week to travel 112 kilometres on average. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Vágólapra másolva!
Röviddel azután, hogy a napelemes autót építő holland cég, a Lightyear bejelentette, hogy a csődvédelmi eljárás alatt végrehajtott átalakításoknak köszönhetően tovább folytathatja a tevékenységét, rossz hír érkezett egy másik iparági szereplőről, ugyanis csődöt jelentett a szintén napelemes borítású járművekben utazó Sono Motors.
Vágólapra másolva!

A német cég korábban többféle termékcsaládot fejlesztett, volt egy olyan elgondolásuk, hogy kamionokat és teherautókat szerelnek fel napelemmel, ami legalább a hűtött árú szállításához elegendő energiát termelhet, így csökkentve a dízelek fogyasztását. A vállalat emellett fejlesztett egy Sion nevű napelemes autót is, ám azt a projektet már pár hónapja feladták - írja a Villanyautósok.hu.

A vállalat pénzügyi gondjai már egy ideje nyilvánvalóak voltak, tavaly év végén már kevesebb, mint 30 millió euró volt a bankszámlájukon, idén április 21-én pedig a teljes felügyelőbizottság lemondott.

A Sono Motors Sion modellje Forrás: AFP/Christof Stache

A napokban azonban már arról számolt be a cég, hogy május 15-ével az illetékes müncheni bíróságon csődvédelmet kért.

A vállalat képviselői azt mondják, hogy mindent megtettek, hogy tőkét vonjanak be, ám az amerikai Silicon Valley Bank csődje, a svájci Credit Suisse körüli botrány, valamint a tőkepiac egyéb kedvezőtlen folyamatai mellett erre végül nem volt lehetőség. A fő problémát a Sion program költségei jelentették, amelyek komoly adósságot halmoztak fel.