A svájciak megpróbálták levédetni eredetjelölő trade marknak az ementáli elnevezést, az Európai Unió Bírósága azonban nem adott helyt a kérelemnek. Az ementáli sajtnak az uniós tagországok piacain így továbbra sem kell a svájci Emmental nevű völgyből származnia.

A magyar boltok polcain is maradhatnak a különböző márkájú ementáli sajtok ezzel az elnevezéssel, akkor is, ha nem a svájci Bern kantonban fekvő Emmentalból származnak.

A szóban forgó sajt ugyanis a svájci Emme völgyről kapta a nevét, ahonnan elterjedt. Jelenleg is ez az egyik legismertebb svájci eredetű sajt, amelyet helyben is nagy mennyiségben gyártanak

- írja a Világgazdaság.

Az ementáli elnevezés azonban ennek ellenére sem lesz eredetjelölő trade mark az Európai Unióban – erről döntött az uniós jogvitákban illetékes luxemburgi székhelyű bíróság.

Az ementáli elnevezés nem lesz eredetjelölő trade mark az Európai UnióbanForrás: Shutterstock

Az Európai Unió Bírósága (EUB) ítélete szerint az ementáli (németül emmentaler) elnevezés nem utal földrajzi eredetre, hanem egy bizonyos típusú sajtra, és nem kaphat uniós trade mark védettséget.

A svájciaknak egyébként nem ez az első sajtvitájuk idén, de korábban sem jártak sok sikerrel. Márciusban egy amerikai bíróság mondta ki, hogy a gruyere néven forgalmazott sajtnak nem kell feltétlenül Gruyere város környékéről származnia. Ez a sajt uniós védettséget élvez, francia, illetve svájci változatban.

További részletek ide kattintva olvashatók.