Robotot alkalmaznak biztonsági őrként egy amerikai gyárban - videó

robot, biztonsági őr, norvég cég, 1X
Vágólapra másolva!
Ajtót nyit, tárgyakat emel, a számítógépekkel működő rendszereket irányít és kamerákat felügyel a legújabb fejlesztésű, emberhez hasonlító robot, amelyet Amerikában egy gyárban alkalmaznak. A norvég 1X Technologies cég által kifejlesztett emberszabású gép munkába állását követően már 140 további példányra érkezett megrendelés, ami talán pótolhatja a gyárak biztonsági területén tapasztalt munkaerőhiányt.
Vágólapra másolva!

A mesterséges intelligencia (MI) egyre gyorsabb ütemben fejlődik. A sokat vitatott ChatGPT mellett a robotok fejlesztésére irányul a legnagyobb figyelem a befektetők részéről. A Tesla mellett - szintén májusban - a kanadai Carbon Robotics is bemutatta a saját fejlesztését.

Ugyan mindkét vállalat a robotikafejlesztés végső fázisánál tart, de arra nem számítottak, hogy közben egy kis norvég cég, az 1X Technologies váratlanul beelőzheti őket, és saját robotjaival élesben is teszteli, hogyan működik a mesterséges intelligenciával ellátott ember formájú gépezet.

Az első Éva a robotvilágban

Az Eve, vagyis Éva néven munkába állított robot biztonsági őrként felügyeli az Android gyárat Amerikában.

A bibliai női névvel ellátott, emberi alakra hasonlító gépezet fejjel, két karral rendelkezik, és kerekeken gurul.

Emberszabású robotot alkalmaznak egy gyárban Forrás: 1X Youtube

A szenzorokkal, illetve kamerával ellátott, 83 kilogramm súlyú robot üzemideje közel 4 óra. A pontosan koordinált mozgásokat önállóan elvégző humanoid robotot távolról is irányíthatják az emberek.

Az interakciós képességgel ellátott robot valós mozgásokra képes, például megfordul, ajtókat képes kinyitni, és további rendszerekbe belépve irányítani tudja a kamerákat és azok navigációját. A norvég fejlesztő vállalat első körben járőrként alkalmazva próbálja ki őket élesben, de korábban idősek gondozásánál, illetve ápolói feladatok ellátásával is sikeresen tesztelték Eve-t.

A kis norvég cég beelőzte a nagyokat

Az 1X Technologies mesterséges intelligenciarendszerek fejlesztésével és robotikával foglalkozó céget 2014-ben Halodi néven alapította Bernt Bornich. A norvég vállalat olyan emberszerű mozgásra képes biztonságos robotok gyártására specializálódott, amelyek az ismétlődésen alapuló, egyszerű emberi munkát helyettesítik. A jelenleg Dallasban és Norvégiában működő vállalat első nagy kereskedelmi áttörését 2022-ben érte el. Bornich 140 robot legyártására írt alá szerződést, amelyeket az Egyesült Államok kereskedelmi egységeiben alkalmaznának - emeli ki a Világgazdaság cikke.

robot, norvég cég, 1X Forrás: Twitter/ @BerntBornich

Az androidok korábbi generációi már évek óta dolgoznak laborokban, de az emberek még nehezen fogadják el a rájuk hasonlító gépek megjelenését, és inkább félelmet keltenek bennük.

További részleteket ide kattintva olvashat.

Videó Eve működéséről: