Kezdhetik fúrni az óceán mélyét ebben a gyönyörű országban

Svalbard, Antarktisz, antakrktisz turizmus, hibrid hajó, turizmus,  Hibrid hajó szállítja a látogatókat a mesés és zord Antarktiszra
This aerial view image taken on May 3, 2022 shows the Kvitbjorn (Polar Bear, in Norwegian), a hybrid touristic boat, combining a diesel motor and electric batteries, as it makes its way in the sea ice in the Borebukta Bay, located at the northwestern side of Isfjorden, in Svalbard Archipelago, northern Norway. - Home to polar bears, the midnight sun and the northern lights, a Norwegian archipelago perched high in the Arctic is trying to find a way to profit from its pristine wilderness without ruining it. The Svalbard archipelago, located 1,300 kilometres (800 miles) from the North Pole and reachable by commercial airline flights, offers visitors vast expanses of untouched nature, with majestic mountains, glaciers and frozen fjords. Or, the fjords used to be frozen. Svalbard is now on the frontline of climate change, with the Arctic warming three times faster than the planet. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
A norvég kormány javasolta, hogy a tiltakozások ellenére az ország nyissa meg vizeit a mélytengeri bányászat előtt, hogy hozzáférjen azokhoz a nyersanyagokhoz, melyek a tiszta energiára történő átálláshoz is szükségesek.
Vágólapra másolva!

A megnyitandó régiók a Grönlandi-tengeren, a Norvég-tengeren és a Barents-tengeren találhatók, és mintegy 280.000 négyzetkilométernyi területet foglalnak magukban. Ez valamivel kisebb, mint az Egyesült Királyság és Írország területe együttvéve.

Norvégia, amelynek hatalmas kőolaj- és földgázkészletei a világ egyik leggazdagabb országává tették, elkötelezte magát amellett, hogy megszerezze az óceánfenéken található fémeket, melyek az energiaátálláshoz is szükségesek.

– mondta Terje Aasland norvég olaj- és energiaügyi miniszter egy nyilatkozatban.

A hatóságok idővel kisebb területekre vonatkozó engedélyeket ajánlanának fel a nyersanyagkészleteket feltáró társaságoknak.

A lépés ellenállást generált a természetvédők körében, akik arra figyelmeztetnek, hogy az óceánfenék kitermelése veszélyeztetné a létfontosságú ökoszisztémák biológiai sokféleségét. Ráadásul az európai országok is megosztottak a kérdésben. Franciaország januárban betiltotta a mélytengeri bányászatot a saját vizein, Németország pedig az iparág fejlesztésének szüneteltetésére szólított fel.

A norvég kormány a tiltakozások kapcsán azt mondta, hogy felelősségteljesen nyitja meg a területeket.

A skandináv ország parlamentje ősszel tárgyalhatja a javaslatot.

Egy néhány hónappal ezelőtt megjelent norvég tanulmány szerzői arra jutottak, hogy „jelentős" mennyiségű fémet és ásványi anyagot találtak a kérdéses területen. A becslések szerint 38 millió tonna réz található a régióban, ami majdnem kétszerese az évente globálisan bányászott mennyiségnek.

Forrás: Reuters