Bajba kerülhetnek a szénnel és fával működő New York-i pizzériák

szelet pizza
A slice of pizza in the middle of busy China Town, New York City
Vágólapra másolva!
New York városvezetése alaposan felborzolta a kedélyeket a pizzériák körében. Egy friss tervezet ugyanis korlátozná a régi kemencék szén-dioxid-kibocsátását, ennek pedig súlyos hatásai is lehetnek.
Vágólapra másolva!

Miután New York állam nemrég jogszabályban tiltotta meg a gáztűzhelyek és a gázfűtés alkalmazását az új épületekben 2026-tól, most New York városa a hagyományos pizzériáknak okozhat fejfájást egy új tervezettel.

A város környezetvédelmi hatósága ugyanis egy olyan szabály tervezetét mutatta be, amely

jelentősen visszafogná a pizzasütő kemencék szén-dioxid-kibocsátását.

A szabály előírhatná, hogy a 2016 májusa előtt telepített kemencék bizonyos esetekben kötelesek a kibocsátást visszafogó eszközt alkalmazni.

Megnehezítheti a pizzériák életét New York városa Forrás: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou

Ez különösen kellemetlenül érintheti azokat a klasszikus pizzériákat, melyek szénnel vagy fával fűtik a kemencéiket. Egyfelől kérdéses, hogy bármilyen plusz eszköz alkalmazása befolyásolja-e a pizza ízét, de az üzletek számára a szükséges eszköz beszerzése is jelentős többletköltséget okozhat. A New York Post beszámolója szerint

egy ilyen készülék akár 20 ezer dollárba (kb. 6,8 millió forint) is kerülhet.

A városi hatóságok szerint a rendelet csupán kevesebb, mint 100 pizzériát érintene. Ráadásul nem automatikus betiltásról lenne szó. A tervezet azt írja elő, hogy a szenet és fát használó éttermeknek egy mérnök segítségével kellene felmérniük, hogyan lennének képesek 75 százalékkal csökkenteni a károsanyag-kibocsátásukat. Ha pedig ez nem lehetséges, akkor 25 százalékra lehet visszafogni a csökkentési célt, ám ilyenkor hivatalos indoklást kell adniuk, hogy miért nem megoldható további kibocsátás-csökkentés.