Több diákoknak szóló szállás kellene Európában

hostel Szállástípusok a nyárra - így foglalj, hogy ne csalódj!
Vágólapra másolva!
Befektetési lehetőségnek sem utolsó, ráadásul az egyetemek vonzerejét is növelné, ha kellő mennyiségű diákspecifikus szálláshely épülne Európában – írta a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Habár a koronavírus-járvány után ismét szabadon élhetjük az életünket, az még nem alakult ki teljesen, hogy a munkavégzésnek mi a megfelelő helye, környezete, ideje. Ugyanígy kérdéses, hogy a diákság hol éljen, amíg a tanulmányait végzi.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A CBRE ingatlan-tanácsadó tanulmánya szerint

2022-ben több mint 11,5 milliárd eurót (4279 milliárd forint) fektettek be Európában kifejezetten a diákoknak épített szállásokba, de még ez is csak a kereslet 15 százalékát fedi le a földrészünkön – ráadásul a kollégiumi helyekkel sem állunk jól.

Az úgynevezett PBSA egy magasabb szintű elhelyezést és szolgáltatást nyújt a diákoknak, mint egy hagyományosan értelmezett kollégium, ez olyan hely, ahol a diákok „lakhatnak, dolgozhatnak, tanulhatnak, szocializálódhatnak és szórakozhatnak" egyben.

Vannak olyan országok, ahol kulturálisan nagy a diákoknak, vagy vékony pénztárcájúaknak szóló szálláshelyek, ilyen például Csehország, ahol szinte minden városban találni úgynevezett dormitóriumokat, amely nem más, mint ágy szolgáltatás egy közös térben. A hostel ugyancsak kiemelt terület az országban, ugyanis jóval nagyobb a belső turizmus (aminek jelentős részét diákok teszik), mint például Magyarországon. Ez alapvető ahhoz, hogy egy országban elszaporodjanak a diákoknak szóló turisztikai szolgáltatások. Ugyanakkor az oktatás fejlődése sem mellékes.

Növeli a keresletet, hogy az európai oktatás jó színvonalú és viszonylag olcsó, ezáltal vonzó az EU-n kívülről érkező diákok számára is.

A kínálati hiány ugyanakkor bérletidíj-emelkedéssel járt, azaz sokkal több ilyen szálláshelyre lenne szükség, ami egyébként a befektetőknek is kecsegtető lehetőség volna tekintettel arra, hogy jól számolható tartós bérleti szerződésekkel működnek az olcsó szálláshelyek. A CBRE szerint a bérleti szerződések legalább 10-12 hónapra szólnak, í köztes időben pedig ezeket a szálláshelyeket turisztikai célokra lehet fordítani; például hostel.

Magyarországon a PBSA-piac fejlődésére még várni kell néhány évet: azoknak, akik ilyen típusú szállást szeretnének, egyelőre a magánbérleti piacon kell megoldást találniuk. Pedig a kereslet már most megmutatkozik: Budapesten 5-10 ezer plusz szobára lenne szükség, és Debrecenben is megjelent már az igény a speciálisan diákoknak kialakított szobák iránt – mondta Tóth Csaba, a magyarországi hotelüzletág igazgatója, aki hozzátette: az egyetemek vonzerejét is növelnék az ilyen típusú szállások a hazai és külföldi hallgatók körében.