Világgazdaság Állásbörze: rugalmasság és alkalmazkodóképesség nélkül nem megy

job curriculum hr interview cv manager hunting resume hiring find professional seeker interviewer interviewee business application businessman career choice concept contact employment entrance growth human resources new offer office opportunity recruitmen
Business situation, job interview concept. Confident businessman in a job interview with a corporate personnel manager.
Vágólapra másolva!
Kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott a Világgazdaság állásbörzéje Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési igazgatója, Zsoldisné Csaposs Noémi, az Országos Humánmenedzsment Egyesület ügyvezető igazgatója, valamint G. Nagy Balázs, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója részvételével.
Vágólapra másolva!

Jelenleg százkilencvenezer álláskereső és 70-80 ezer betöltetlen álláshely van a statisztikák szerint Magyarországon, aki ma dolgozni akar, talál lehetőséget, azonban a földrajzi hely, mobilitás meghatározó tényező lehet – hangzott el a Világgazdaság Állásbörze szakmai kerekasztal-beszélgetésének nyitómondataként. A résztvevők úgy látják, vannak álláskeresők, akik képzettségük, lakhelyük földrajzi elhelyezkedése miatt nem találnak állást.

Az építőipar és a szolgáltatószektor az, ahol leginkább keresik a munkaerőt. Az építőiparban még futnak olyan beruházások, ahol a képzett szakemberek hiányoznak.

Kevés még az a fórum, ahol a cégek elmondhatják, milyen szempontok alapján keresnek munkavállalókat. Ezért érdemes lehet már a középiskolában elkezdeni az ilyen irányú kompetenciafelkészítést. Megjelennek olyan szempontok is, amelyek nem csupán a szakmához kapcsolódnak.

Az a cég, ahol nincs távmunka-lehetőség, nehéz helyzetbe kerülhet a jövőben, és a bérigények is nőttek az inflációval párhuzamosan

– hangzott el egy másik tételmondatnak tekinthető megállapítás.

Illusztráció Forrás: Origo

A felszólalók úgy látták: nem „kész" emberekre, hanem „jó alapanyagra" van szükség. A környező országokhoz képest rosszul állunk nyelvtudás területén. Csökken a szakmunkástanulók, technikusok száma is, egyre kevésbé népszerű a több műszakos munkarend.

Egy munkáltató sikere a kompromisszumkészségen és a gyorsaságon is múlik – érveltek a szakértők. A munkaidő tekintetében is szükséges a rugalmasság.

Ami az átalakulást illeti, megváltoztatják az autóipari beruházások a magyar munkaerőpiacot, ahol nem csak magyar munkaerő lesz, hiszen ekkora munkaerőigényt csak magyar munkavállalókkal már nem lehet kiszolgálni. A műszaki terület „örök sláger". Akár gyártás, akár informatika, akár villamosság, fontos: a digitalizáció segíti, és nem elveszi a munkánkat, és az összes generációt szükséges bevonnunk a munkaerőpiacra, az atipikus foglalkoztatási formákat és a részmunkaidőt is ki kell használni – hangzott el összegző, előremutató gondolatként.

Már gyerekkorban fontos lenne kialakítani az együttműködés és az alkalmazkodás képességét, ezek mind a tanulásban, mind a munkahelyváltásban fontos szempontok lesznek – zárult a beszélgetés.