Itt a magyarok kedvenc horvát városának nyilatkozata a gurulós bőröndök ügyében

Dubrovnik
Vágólapra másolva!
A magyarok körében is rendkívül népszerű horvátországi turisztikai célpontról, Dubrovnikról az elmúlt hetekben számos nemzetközi híradás jelent meg, amelyek beszámoltak a gurulós bőröndök gurításának tilalmáról a város történelmi központjában, és hangsúlyozták, hogy a turistákat 265 eurós pénzbírsággal sújtják e szabály megsértése miatt. Dubrovnik város most hivatalos sajótközleményben igyekszik tisztázni a félreértékesek a kérdésben.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo megírta, Split, a magyarok egyik kedvelt horvátországi üdülővárosa is belépett azon települések sorába, ahol szigorú szabályok bevezetésével próbálják élhetően és tisztán tartani a területüket a turisták áradatában. Magatartási kódexet adott ki Split: aki nem tartja be az abban foglaltakat, nagyon ráfázhat anyagilag.

Ehhez kapcsolódó fejlemény, hogy a kifejezetten felkapottnak számító Dubrovnik városáról az a hír terjedt el, hogy a város vezetése kitiltja a történelmi városközpontból a gurulós bőröndöket.

Valójában Dubrovnik városvezetése nem vezetett be semmilyen szankciót,

és nem is áll szándékában bevezetni a bőröndök használatára vonatkozóan a történelmi központban - áll a város közleményében, melyet a Horvát Idegenforgalmi Közösség sajtókapcsolata juttatott el az Origónak.

Dubrovnik történelmi belvárosa Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2012 Wojtek Chmielewski/Shutterstock. No use without permission./Wojtek Chmielewski

"Egy hónappal ezelőtt bemutattunk egy ismeretterjesztő animációs videót – mely itt megtekinthető - annak érdekében, hogy a látogatók megismerhessék Dubrovnik polgárainak elvárásait az UNESCO-örökség részét képező történelmi központban tett látogatásuk során" - írják.

Jelzésük szerint ezzel a videóval arra törekedtek, hogy közérthető módon bemutassák azt a fajta viselkedést, amelyet nem kívánnak látni a turistáktól,

mint például történelmi belváros utcáin strandöltözetben sétáló turistát; ételek és italok fogyasztását a közterületeken; a kulturális műemlékekre felmászást stb. A videó a történelmi belváros poggyászkezelésére vonatkozó ajánlást is tartalmazott, ami különösen a kora reggeli órákban hangos zajt kelt, ahogy a bőröndöket görgetik a város kockaköves utcáin.

Dubrovnik városának nem az a szándéka, hogy szankciókat szabjon ki, hanem az, hogy minőségi tájékoztatást nyújtson a látogatóknak az elfogadható viselkedésről

- áll a közleményben.

"Ezért is univerzális és könnyen érthető kommunikációs formákat alkalmaztunk. Tehát

- hívják fel arra a figyelmet.

A "Tiszteld a várost" projekten keresztül a fenntartható turizmust népszerűsítik, melynek élvonalbeli szereplői a város lakói. "Hiszünk abban, hogyha a helybéli lakosok boldogok és elégedettek, az még magasabb színvonalú szolgáltatást eredményez a városba látogatók számára, így azok még elégedettebbek lesznek" - zárul közleményük.