Szerbia teljes középfeszültségű elektromos hálózatát korszerűsítik és automatizálják

Schneider Electric, Schneider Electric Trade fairs Schneider Electric Electrical engineering Lettering Brand Signet Horizontal ECONOMY ELECTRONICS LOGO
01 September 2022, Berlin: The Schneider Electric logo at the IFA electronics trade show. Photo: Fabian Sommer/dpa (Photo by Fabian Sommer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat középfeszültségű berendezések és hálózatirányítási szoftverek szállítására kötött szerződést Szerbia elektromos elosztóhálózatának korszerűsítéséhez. A 140 millió eurós beruházás célja a hálózat megbízhatóságának javítása, az áramkimaradások számának és időtartamának csökkentése.
Vágólapra másolva!

Ez a fejlesztés javítja majd a villamosenergia-ellátás, és ezáltal a szerbiai elosztórendszer-üzemeltető, az Elektrodistribucija Srbije (EDS) által nyújtott szolgáltatás minőségét. „Biztos vagyok benne, hogy a villamosenergia-elosztó rendszerünk korszerűsítésére irányuló 140 millió eurós új beruházás javítani fogja polgáraink és a vállalkozások ellátását, és jelentősen, évente több millió euróval csökkenti a hálózat veszteségeit" - mondta el Ana Brnabić szerb miniszterelnök.

A képen a Schneider Electric logója Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Fabian Sommer

A Schneider Electric segíti Szerbia modernizációs és automatizálási erőfeszítéseit

A vállalat piacvezető technológiai szolgáltatóként rendelkezik azokkal a hálózathoz csatlakoztatható termékekkel, szoftverekkel és szakértelemmel, amely szükséges Szerbia teljes középfeszültségű hálózatának modernizálásához, automatizálásához és átalakításához. A jövő digitalizált hálózatai növelik az energiahatékonyságot, felgyorsítják a megújuló energiaforrások, például a nap- és szélenergia rendszerve illesztését, kiegyensúlyozzák az energiakínálatot és a keresletet, és így elősegítik a zöld energiára való átállást. Az adatkezelési képességek pedig támogatják a keresleti oldali energiafelhasználás optimalizálására és dekarbonizálására irányuló erőfeszítéseket.

A hálózat korszerűsítése és a digitalizáció segít annak meghatározásában is, hogyan lehet a legjobban konfigurálni és működtetni a meglévő elosztóhálózatot. Ezzel csökkenthetők vagy elhalaszthatók az erőművek építéséhez szükséges nagy befektetések, amivel csökkenthető a pazarlás és a közpénz felhasználás.

Dubravka Djedovic, Szerbia bányászati és energetikai minisztere hangsúlyozta:

„Büszke vagyok arra, hogy a Schneider Electric segítheti Szerbiát hálózatmodernizációs céljai megvalósításában és támogathatja az országot a zöld energiára való átállásban. Több mint 20 éve dolgozunk az országban, a többi között itt található a Schneider Electric egyik szoftverfejlesző központja, amely az elosztásirányítás optimalizálására szolgáló megoldások kutatásával, fejlesztésével és gyártásával foglalkozik" - jelezte Gary Lawrence, a Schneider Electric energia- és hálózati szegmensének elnöke.