Figyelmeztet a Versenyhivatal: hamis árfigyelő alkalmazás terjed a telefonokon

hekker, telefon, bűnügy, bűnözés, online, feltörés, kód, kódtörés, programozás, program, kém, hekker támadás, támadás
Overhead hacker in hood working at computer and mobile phone typing text in dark room, An anonymous hacker uses malware with mobile phone to hack password, personal data steals money from bank. cyber
Vágólapra másolva!
Az online Árfigyelőre megtévesztésig hasonlító mobilapplikációval próbálják félrevezetni internetes csalók a fogyasztókat. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ezúton is felhívja a figyelmet, hogy senki ne töltse le az ingyenes alkalmazást, akik pedig letöltötték, haladéktalanul töröljék azt a mobilkészülékeikről. A GVH megtette a szükséges polgári- és büntetőjogi lépéseket a kalózalkalmazás terjesztői ellen, kezdeményezte az illegális mobilapplikáció eltávolítását a Google és az Apple alkalmazásáruházaiból, valamint hivatalból eljárást indított a fogyasztók megtévesztése miatt. Az Árfigyelő hivatalos mobilapplikációjának kifejlesztése folyamatban van - hívják fel a figyelmet közleményükben.
Vágólapra másolva!

Rendkívül népszerű és eredményes a Gazdasági Versenyhivatal által működtetett online Árfigyelő rendszer. Ahogy az Origo megírta, a július elsejei indulás óta az egyedi látogatók száma már megközelíti az 1 milliót, a Pulzus Kutató pénteken publikált felmérése szerint pedig alig egy hónap alatt több mint 6 millióan értesülhettek a www.arfigyelo.gvh.hu címen elérhető Árfigyelőről.

Az Árfigyelőt kifejlesztő munkacsoport folyamatosan dolgozik a rendszer továbbfejlesztésén. A következő hetekben várható több olyan fejlesztés élesítése, amelyek még hatékonyabbá tehetik az Árfigyelő rendszer működését. Hamarosan szabadon összeállítható és megosztható bevásárlólista segíti majd a fogyasztókat. A felhasználói igényeknek megfelelően fejlesztjük a megjelenítés, illetve a szolgálatás térképes funkcióját is - tájékoztat sajtóközleményében a GVH.

Folyamatban van az Árfigyelő hivatalos mobilapplikációjának kifejlesztése.

Ezzel párhuzamosan, a fogyasztói igényeknek megfelelően hamarosan tovább bővülhet a rendszerben szereplő termékek köre is.

Megtévesztő árfigyelő alkalmazás terjed, figyelmeztetést adott ki a Versenyhivatal (illusztráció) Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 AlyoshinE/Shutterstock. No use without permission./Alyoshine

Az oldal iránti érdeklődés árnyoldala, hogy csalók is megpróbálják kihasználni az Árfigyelő sikerét. Több alkalmazásáruházban – így a Google és az Apple felületein is – megjelent egy az Árfigyelőre megtévesztésig hasonlító ingyenesen letölthető mobilapplikáció.

A nemzeti versenyhatóság felhívja a figyelmet, hogy ez a kalózapplikáció az online Árfigyelő rendszer illetéktelen, engedély nélküli felhasználása!

A GVH nem adott engedélyt az illegális alkalmazás létrehozójának az Árfigyelő rendszer adatainak felhasználására és egyes arculati elemeinek használatára. Ezért a GVH megtette a szükséges polgári- és büntetőjogi lépéseket a kalózalkalmazás készítői ellen, kezdeményezte az illegális mobilapplikáció eltávolítását a Google és az Apple alkalmazásáruházaiból, valamint hivatalból eljárást indított a fogyasztók megtévesztése miatt.

- írják.

A GVH a fogyasztókat arra figyelmezteti, hogy

ne töltsék le a kalózalkalmazást, illetve akik ezt megtették a saját érdekükben haladéktalanul töröljék azt a készülékeikről.

Az illegális mobilapplikáció egyrészt félrevezető, nem valós árinformációkat közöl, illetve a letöltése és használata komoly biztonság kockázatokat rejthet. Kérjük a fogyasztókat, hogy az Árfigyelő rendszerről, minden esetben a www.arfigyelo.gvh.hu oldalon tájékozódjanak.