Egy éve nem történt ilyen az inflációval, mint most

élelmiszerek, kötelező akciózása, árleszállítása, 2023.06.01., kormányzati intézkedés,
Budapest, 2023. június 1. A 2023. június 1-jétől életbe lépő kötelező akciózásban szereplő termék ártáblája a budapesti Corvin Bevásárlóközpontban lévő CBA üzletben 2023. június 1-jén. Ezen a napon elindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben a háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására. Ez egy újabb kormányzati intézkedés a magyar családok és nyugdíjasok védelmére. Az élelmiszerüzletekben 20 termékkategóriában számíthatnak a vásárlók árleszállításokra. Valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket szükséges a kötelező akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal kedvezőbb áron értékesíteni. MTI/Hegedüs Róbert
Vágólapra másolva!
Júliusban megtörténhetett az, amire nagyon régóta vártunk: a pénzromlás mértéke egy év után bukhat a 20 százalékos határ alá. Bár a forint árfolyama és az üzemanyagárak tompíthatták az áresést, az élelmiszereknél már egyértelműen látszanak a kedvező jelek - számol be arról a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Szokatlanul nagymértékben csökkenhetett a múlt hónapban az infláció, ami két tényezőből fakad: egyrészt a tavalyi évi magas bázisból, mivel az elmúlt év júliusában egy hónap alatt több mint 2 százalékkal drágult a fogyasztói kosár, másrészt a most júliusban várható némi árcsökkenésből.

A 0,1 százalékos defláció elsődleges motorja az élelmiszerek áresése lehetett

– mondta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal a legfrissebb inflációs adatokat, ebből az alkalommal kérdeztük a szakértőket.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Hegedüs Róbert

A Világgazdaság arról ír, hogy júliusban valami tényleg megindulhatott, mert a kormány is úgy számol, hogy a következő hónapokban 2-3 százalékponttal mérséklődik az infláció, ilyen ütemmel pedig akár már októberben egy számjegyű lehet a drágulás. Ahogy az Origo megírta, mindez igazolja az infláció letörése érdekében hozott kormányzati intézkedések sikerességét. Ezzel együtt nagy kérdés, hogy mi lesz az üzemanyagárakkal, és miképp alakul a forint árfolyama, ezek ugyanis mind befolyásolják az infláció alakulását. Bár vannak az áremelkedés mérséklésének ütemét gyengítő körülmények, összességében azonban a szakértő olyan lényeges kockázatot nem lá, amely felülírná az év végére vonatkozó egy számjegyű várakozást.

Sőt, szerencsés esetben – a forint erősödése és a nyersanyagok árának csökkenése révén – akár már októberben is meglehet a 10 százalék alatti mutató

– jelezte a szakember. Hozzáfűzte: jelenleg nagyobb biztonsággal állítható, hogy egy hónappal később, novemberre már érdemben ez alatt lesz.

További részletek ide kattintva olvashatók.