Gigantikus bírságot kapott egy légitársaság, mert szinte csapdába ejtette utasait

American Airlines, repülőgép
An American Airlines airplane is seen at gate at Washington National Airport (DCA) on April 11, 2020 in Arlington, Virginia. - Many flights are canceled due to the spread of the Coronavirus over the US. (Photo by Daniel SLIM / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériuma (USDOT) 4,1 millió dolláros (kb. 1,5 milliárd forint) bírságot rótt ki az American Airlines légitársaságra, amiért jogellenesen tartotta az utasait órákig a leszállópályán. A szabály megsértéséért ez az eddigi legnagyobb büntetés, pedig a késésre vonatkozó előírások már körülbelül egy évtizede hatályba léptek az országban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai közlekedési minisztérium 4,1 millió dollárra bírságolta az American Airlinest. Az ok: 2018 és 2021 között a légitársaság 43 belföldi járatának repülőgépjei legalább 3 órán át a kifutópályán maradtak anélkül, hogy lehetőséget biztosítottak volna az utasoknak a leszállásra. A kifutópályán való várakozás összesen 5821 utast érintett, valamint a 43 járat egyikén élellel és vízzel sem látták el az utasokat – derül ki a Yahoo Finance cikkéből.

A legtöbb késés a Dallas-Fort Worth nemzetközi repülőtéren történt.

A képen az American Airlines egyik repülőgépe Forrás: AFP/Daniel Slim

Az American Airlines szerint ezek a késések többnyire rendkívüli időjárási események miatt voltak. A légitársaság hozzátette, hogy a járatok mindössze a 0,001 százalékát teszik ki az American és a regionális partnerei által a 2018 és 2021 közötti időszakban üzemeltetett mintegy 7,7 millió járatnak. Az American Airlines elnézést kért az utasaitól, amiért kellemetlenséget okozott nekik - írja a Reuters.