Egy kis sziget vagyonokat keres két betű miatt

Perfect,Caribbean,Beach,On,Anguilla,Island untouched,perfect,palm,turquoise,scenery,scenic,sun,sea,summer,g
Anguilla maga a karibi álom
Vágólapra másolva!
Anguilla egy apró sziget a Karib-tengeren, melynek csupán 20 ezer fő a lakossága, az ország gazdasága pedig hagyományosan a turizmusra épül. Az elmúlt hónapokban azonban hatalmas fordulat állt be a brit tengerentúli terület életében, ugyanis a mesterséges intelligencia népszerűségének megugrásával Anguilla neve igazi kincsesbánya lett.
Vágólapra másolva!

Igazi digitális kincsen ül a Kis-Antillák szigetcsoporthoz tartozó Anguilla szigete. A karibi brit terület elsősorban a korallzátonyairól és a fehér homokos tengerpartjáról ismert, azonban

az elmúlt években a mesterséges intelligencia felfutása különös változást hozott az ország életében.

Az 1990-es évek óta Anguilla a tulajdonosa ugyanis az „.ai" végződésű internetcímeknek – mint országspecifikus domainnévnek, amilyen például a „.hu" Magyarországon. Ezek az országdomain nevek általában nem okoznak különösebb felfordulást vagy problémát, azonban Anguilla esetében egyedi helyzet állt elő. Az „ai" rövidítés ugyanis megfelel a mesterséges intelligencia („artificial intelligence") angol nyelvű rövidítésének („AI"). Mivel pedig a mesterséges intelligencia népszerűsége az elmúlt időszakban szárnyalni kezdett, az „.ai" végződésű internetes címek iránt jelentősen megnőtt a kereslet.

Anguilla neve kincset ér a mesterséges intelligencia miatt Forrás: Photononstop/Guido Alberto Rossi

A Stability.ai, a Character.ai vagy az Elon Muskhoz tartozó X.ai csupán néhány példa arra, hogy egyre több vállalkozás igyekszik az internetes címének nevében is szerepeltetni a mesterséges intelligencia rövidítését. Mivel azonban minden ilyen domainregisztráció Anguillához kapcsolódik a hatályos szabályok miatt,

ezért a sziget egész vagyont kereshet a bejegyzésekért fizetett díjakon.

Nem mellékesen számos technológiai óriásnak van „.ai" végződésű webcíme. Létezik Google.ai és Facebook.ai, melyek a vállalatok mesterséges intelligenciával foglalkozó részlegére vezetnek, míg a Microsoft.ai a cég Azure AI-szolgáltatását mutatja be.

Mindezek következtében a szakértők úgy számolnak, hogy

Anguilla csak 2023-ban 30 millió dollárnyi díjat szedhet be a regisztrációk után, ami a sziget viszonylatában igen jelentős összeg.

Vincent Cate, aki évtizedek óta kezeli Anguilla „.ai" domainjét, elmondta, az e két betűre végződő webhelyek regisztrációinak teljes száma az elmúlt évben megduplázódott, elérve a 287.432 darabot.

A kis karibi sziget idén már 30 millió dollárt kereshet a webcímek regisztrációs díjaival Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Tatiana Shepeleva/Shutterstock. No use without permission./Tatiana Shepeleva

Cate, aki 1994-ben költözött az Egyesült Államokból a szigetre, hangsúlyozta, bár a regisztrációk száma eddig is folyamatosan nőtt, mióta a ChatGPT megjelent ugrásszerű emelkedés volt tapasztalható. A drámai emelkedést jól mutatja, hogy

2021-ben a regisztrációs díjak még csak 7,4 millió dollárt hoztak Anguillának, és korábban azt becsülték, hogy 2023-ban ez mindössze 8,3 millió dollárra emelkedik.

Ahogy azonban a mesterséges intelligencia népszerűsége hirtelen lendületesen megugrott, a legfrissebb idei becslések már 25-30 millió dollárról (7,1-10,7 milliárd forint) szólnak.

Anguilla tehát különös nyertese lehet a mesterséges intelligencia térnyerésének. Annak ellenére is, hogy az „.ai" domainnév regisztrációi még mindig eltörpülnek például a „.com" végződésű webcímek mellett, melyek száma jelenleg megközelíti a 160 millió darabot.

Forrás: Bloomberg