Elképesztő dolgot lépett a jegybank: hatszög alakú érméket mutattak be

emlékérme, Lovarda, Budavári Palotanegyed
A „Lovarda” emlékérme előlapján a Budavári Királyi Palota épületének 19-20. századi századfordulós állapotot tükröző homlokzati részlete látható
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank „Lovarda" megnevezéssel különleges, hatszög alakú színesfém emlékérmét bocsát ki a mai napon - írja a jegybank honlapján. A Budavári Palotanegyed egyik legimpozánsabb épületét, az újjáépített Lovardát, valamint előterében a Lovát fékező csikós szobrát ábrázoló emlékérme a Nemzeti Hauszmann Program eredményeit bemutató emlékérme-sorozatot gazdagítja. Az MNB emlékérme-kibocsátásai körében egyedülálló módon, a sorozat elemei egybeilleszthetőek, méhsejtszerkezetet alkotnak. A 3.000 Ft névértékű Nordic gold alapanyagú színesfém emlékérmét Endrődy Zoltán iparművész tervezte.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy Magyarország kiemelkedő értékű szellemi és kulturális öröksége, a Budavári Palotanegyed újra a 19-20. század fordulóján, a városrész fénykorában kialakult arcát mutassa úgy, ahogy azt Hauszmann Alajos építész megálmodta. A második világháború után elbontották az épületet, de az újjáépítést követően 2021-ben multifunkcionális rendezvénytérként nyitotta meg kapuit.

A Magyar Királyi Lovarda eredeti, neobarokk stílusú, de szecessziós jegyeket is viselő épülete 1899 ás 1901 között készült el Hauszmann Alajos tervei alapján.

Az épület magyar jellegét hangsúlyozza, hogy előtte állították fel ifj. Vastagh György négy méter magas Lovát fékező csikós szoborkompozícióját 1901-ben. A Lovardát az uralkodó és családja számára tartották fenn, majd a két világháború között már látogathatóvá vált. 1938-tól a budai Vár őrségének spanyol lovasiskolája is itt működött, ünnepélyes lovasjátékokat, zenekari muzsikával kísért nyilvános bemutatókat tartottak benne. A második világháborúban megsérült épület megmenthető lett volna, ám a kommunista hatalomátvétel után ideológiai okokból elbontották.

A kép illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

Az újjáépített Lovarda szerkezete követi az eredeti geometriát, de a mai előírások és az új funkciók is befolyásolták a kialakítását. Az épület belsejének leglátványosabb részét, a lovaglóterem ácsolt fadíszmennyezetét eredetileg Neuschloss Károly cége készítette, a hatalmas méretű, fehér és zöld színű üvegablakok pedig Róth Miksa műhelyéből származtak. Restaurálást követően a Csikós udvar névadó alkotása, a Lovát fékező csikós szobra is visszaköltözött eredeti helyére, az épület főbejárata elé.

A Magyar Nemzeti Bank „Lovarda" megnevezéssel 3.000 Ft névértékű emlékérmét bocsát ki a Nemzeti Hauszmann Program eredményeit bemutató emlékérme-sorozat 2. elemeként. A széria elsődleges szerepe a figyelemfelhívás és ismeretterjesztés, a Budavári Palotanegyed megújításának célkitűzéseit reprezentálja, elemei a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet. A tervek szerint az egymáshoz illeszthető, 7 tagúra tervezett emlékérme-sorozat részeként évi rendszerességgel jelenik meg emlékérme, melyek a Nemzeti Hauszmann Program keretein belül felújított vagy újjáépített épületeket, valamint más várbéli helyszíneket örökítenek meg.

A jegybanki emlékérme-kibocsátások körében egyedülálló sorozat folytatódik, hiszen elemei egybeillesztve méhsejtszerkezetet fognak alkotni. A méhsejtszerkezet jellegzetessége, hogy a legkisebb kerülethez a lehető legnagyobb terület társul, statikailag nagyon erős, stabil térszerkezetet alkot. Az érme alakja is üzenetértékkel bír, nemzeti értékeink méltó őrzésére hívja fel a figyelmet.

A „Lovarda" emlékérme előlapján a Budavári Királyi Palota épületének 19-20. századi századfordulós állapotot tükröző homlokzati részlete látható. A fölötte köríven futó díszítőmotívum a Szent István-terem falikárpit-mintáját idézve, az érmesorozat kezdő darabjára utal vissza, és egyben fonódó motívumként a sorozat következő tagjait is összeköti. A plasztikusan és rajzosan megjelenített motívumokat kettős körív választja el egymástól, közöttük a „3.000 FORINT" értékjelzéssel megszakított gyöngysor látható. Az előlapon találhatóak továbbá a törvényes fizetőeszközök kötelező éremképi elemei: fent két sorban a „MAGYARORSZÁG" felirat és a „2023" verési évszám, bal oldalon a „BP." verdejel olvasható.

A „Lovarda” emlékérme előlapján a Budavári Királyi Palota épületének 19-20. századi századfordulós állapotot tükröző homlokzati részlete látható Forrás: MNB

Az emlékérme hátlapján a Nemzeti Hauszmann Program keretében újjáépített Lovarda homlokzatának ábrázolása látható, az előtérben ifj. Vastagh György „Lovát fékező csikós" szobrával. Az épületábrázolás a széleken tervrajzszerű szerkesztett vonalakkal jelenik meg, amelyeket a középpont felé egyre magasabb plasztika vált fel, utalva a tervek megvalósulásának folyamatára. Az épületábrázolás alatt a „LOVARDA" felirat olvasható. Az emlékérmét tervező Endrődy Zoltán iparművész mesterjegye az ábrázolásba rejtve, jobb oldalon található.

Az emlékérme hátlapján a Nemzeti Hauszmann Program keretében újjáépített Lovarda homlokzatának ábrázolása látható Forrás: MNB

Az egyedi, hatszög alakú emlékérme 89 százalék réz, 5 százalék alumínium, 5 százalék cink és 1 százalék ón ötvözetéből (ún. Nordic gold) készült, súlya 20 gramm, egymással szembeni csúcsainak távolsága 37,18 mm, széle sima. Az emlékérméből 20.000 darab készíthető, különleges – ún. proof-like – technológiával.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a „Lovarda" színesfém emlékérme - a rendelkezésre álló készlet függvényében - a kibocsátást követően egy évig névértéken vásárolható meg 2023. szeptember 15-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában, (https://www.penzvero.hu/) valamint a Budavári Palotanegyed ajándékboltjaiban.