Megegyezhetett az írókkal Hollywood

WGA Writers Join Striking Hotel Workers On The Picket Line In Los Angeles GettyImageRank2 Color Image employment and labor Horizontal
LOS ANGELES, CALIFORNIA - JULY 03: Striking WGA (Writers Guild of America) workers, wearing blue shirts, march in solidarity on the picket line with striking hotel workers with Unite Here Local 11 outside the Ritz-Carlton hotel on July 3, 2023 in Los Angeles, California. Writers Guild of America members are in the ninth week of their strike against Hollywood studios while the Unite Here Local 11 hotel workers are on the second day of their strike against many major hotels in Southern California. Mario Tama/Getty Images/AFP (Photo by MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Lassan frissülnek a streaming platformok tartalmai. Az ok, hogy Hollywoodban éppen sztrájkolnak a forgatókönyvírók és a színészek. Nagyon nem testszik nekik, hogy a videómegosztók előfizetéseiből nem kapnak jutalékot és a mesterséges intelligencia használatával is veszélyben érzik alkotói szabadságukat.
Vágólapra másolva!

A hollywoodi írók előzetes munkaügyi megállapodást kötöttek a nagyobb stúdiókkal – közölte az Amerikai Forgatókönyvírók Céhe (WGA), amelynek következtében véget érhetnek annak a két sztrájknak, amelyek leállították a legtöbb film- és televíziós produkció gyártását.

A sztrájk dollár milliárdokba került eddig a kaliforniai gazdaságnak.

A májusban megkezdett munkabeszüntetés után a stúdiókat tömörítő AMPTP egy darabig nem szorgalmazta a megállapodást a unkabeszüntetőkkel, ám júliusban a jóval nagyobb színészszakszervezet, a SAG-AFTRA is sztrájkba lépett.

Utoljára 1960-ban volt ekkora mértékű alkotói munkabeszüntetés Hollywoodban. Akkor a WGA és a Screen Actors Guild tagjai tették le időlegesen a „lantot".

A mostani sztrájkolók a Netflix- és a Disney-méretű stúdiók miatt harcolnak az érdekeikért, mivel a streamingbevételek után nem kapnak jutalékot, valamint a mesterséges intelligencia miatt veszélyeztetve érzik a pozíciójukat.

Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Mario Tama

A Reuters beszámolója szerint a három évre szóló szerződést a 11 500 filmes és televíziós forgatókönyvírót képviselő WGA tagjainak jóvá kell hagyniuk, mielőtt hatályba léphet. A forgatókönyvírók szervezete rövid közleményében kijelentette, hogy a megállapodást

A WGA-egyezség ugyan mérföldkő, de nem fogja visszaállítani Hollywoodot a munkába. A SAG-AFTRA színészszakszervezet továbbra is sztrájkol. A sztrájk a legrosszabb pillanatban érte a stúdiókat, amelyek az elmúlt években több milliárd dollárt költöttek a streamingplatformjaik kiépítésére.