Brutális bírságot kaphat az, aki ezt nem tartja be metrózás közben

Londoni metró mozgólépcsője
A londoni metró egyik mozgólépcsője
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyságban nagyon szigorúan veszik a tömegközlekedési szabályok betartatását, ami érvényes a metrón utazókra is. A törvényi előírások szerint hatalmas pénzbírságra számíthat az, aki nem ismeri a megfelelő menetirányt, és ezzel akadályozza a gyalogosforgalmat, de az is aki részegen száll fel, köpköd, vagy másoknak nehézséget okoz a szerelvény elhagyásában. 
Vágólapra másolva!

A londoni metró talán a főváros legkihasználtabb tömegközlekedési eszköze, hiszen milliók használják nap mint nap. A belvárosban lakók mellett az ingázók és a turisták is ezt az utazási opciót választják, mert így tudnak a legrövidebb idő alatt és a legkényelmesebben eljutni egyik helyről a másikra.

A londoni metró egyik mozgólépcsője Forrás: AFP/Neil Munns

Az utazók többsége azonban valószínűleg nem ismeri azokat az etikettszabályokat, amiket tudtukon kívül - vagy siettükben - rendszeresen megsértenek, és ezzel nagyobb pénzösszeget kockáztatnak.

Például a mozgólépcsőn a menetiránnyal jobbra kell fellépni, és végig ezen az oldalon is kell maradni. Ezzel az udvarias gesztussal azoknak az utastársaiknak segítenek, akiknek sietős a dolguk, így ők balra elhaladhatnak. Mint kiderült ez nemcsak egy jószándékú magatartási forma, hanem

egyike a számos mellékszabályzatnak, amelyek a Transport for London (TfL) (londoni tömegközlekedés) hálózatának zavartalan működését biztosítják.

Bizarrnak tűnhet, de ha rajtakapnak valakit, hogy megszegi ezt a "jobbra állj" szabályt, akkor akár ezer font (mintegy félmillió forint) pénzbüntetést is a nyakába kaphat.

Van egy másik szintén kevesek által ismert szabály is, aminek a megszegéséért ugyancsak ezer fontos bírság szabható ki: a vasút használatának szabályozására vonatkozó 1962. évi közlekedési törvény 67. szakasza szerint a beszálló utasoknak meg kell engedniük a kiszálló utasnak, hogy elhagyják a szerelvényt, mielőtt benyomulnának a vonatba.

A közlekedési törvény hármas szakasza pedig kimondja, hogy ittas, vagy kábítószer hatása alatt álló személy nem használhatja a metrót. A hatodik szakasz szerint szigorúan tilos a szemetelés a metró szerelvényein, a szemetet az üzemeltető által kifejezetten az erre a célra biztosított edényekbe kell bedobni. Mindezek mellett a köpködés sem megengedett az utazás ideje alatt.

Forrás: Daily Star