Jelentősen drágulhat a csokoládé - ez áll mögötte

kakaó bab ültetvény, csokoládé
Cocoa producers of the Yakasse-Attobrou Agricultural Cooperative (Cooperative Agricole de Yakasse-Attobrou - CAYAT) gathers cocoa pods in a certified fair trade label cocoa plantation in Adzope on Agust 28, 2018. Ivory Coast, the world's leading cocoa producer, is seeing a fast development of the fair trade label. To obtain the label, a production must comply with environmental standards (regulated pesticides), provide a decent income for the farmers and prohibit child labor. / AFP PHOTO / SIA KAMBOU
Vágólapra másolva!
Az előző év azonos időszakához képest több mint negyedével, 28,5 százalékkal esett vissza a kakaótermés a világ egyik legfontosabb kakaótermesztő országában, Elefántcsontparton a 2023-2024-es kakaószezon első negyedévében. Ez rossz hír a kakaót alapanyagként felhasználó ágazatoknak, különösen az élelmiszeriparnak.
Vágólapra másolva!

Elefántcsontpart a világ vezető csokoládé-alapanyag gyártója, mely Ghánával együtt a világ kakaótermésének nagyjából 60 százalékát adja. Az országban a napokban indult el a betakarítás első hulláma, a teljes betakarítás egészen márciusig tart - írja az Africanews.

Idén azonban jóval kevesebb kakaó érkezik Elefántcsontpart kikötőibe, mint a korábbi években. Az első ágazati közlések szerint a visszaesés 28,5 százalék. A gazdálkodók és az exportőrök egyértelműen az időjárást teszik felelőssé a mennyiségi csökkenésért. A kakaócserjéknek egyaránt szükségük van csapadékra és napsütésre is a termőre forduláshoz, ám

idén szokatlanul heves esőzések áztatták az elefántcsontparti gazdaságok kakaóültetvényeit.

Az ültetvényeken a túlzott mennyiségű csapadék miatt a termés egy része azelőtt rothadásnak indult, hogy a babok teljesen beértek volna, és a gazdálkodók korábbi jelentése szerint a kakaóbabok jellegzetes gombás betegsége is felütötte a fejét.

Munkavállalók dolgoznak egy elefántcsontparti kakaóföldön Forrás: AFP/Sia Kambou

Az előző, 2022-2023-as szerzonban a kakaótermés 1,259 millió tonnát tett ki októbertől decemberig. A most kezdődő új szezon ennél bizonyosan kisebb termésmennyiséggel zárul, az elemzők attól tartanak, hogy a visszatérő El Niño időjárási jelenség a 2023-2024-as szezonra, valamint az azt követőre is kedvezőtlen hatást gyakorol a kakaótermesztés szermpontjából.

Mindez a kakaó árának, és így potenciálisan az azt használó élelmiszerek árának emelkedéséhez is vezethet. Bár a kakakó piaca önmagában viszonylag kicsinek mondható a tőzsdén kereskedett áruféleségek között, széleskörű felhasználása rengeteg más ágazatra gyakorol áttételes hatást.

Az adatok szerint a kakaó ára idén év eleje óta már több mint harmadával nőtt a megkötött kereskedelmi szerződések alapján.