Megdöbbentő jóslat érkezett a mesterséges intelligenciáról

mesterséges intelligencia
A mesterséges intelligencia óriási perspektívát jelent a termékfejlesztés területén is
Vágólapra másolva!
Bár idén a generatív mesterséges intelligencia az egyik legforróbb technológiává vált, elemzők attól tartanak, hogy a befektetői és a felhasználói izgalom elhalványulása, a fejlesztés növekvő költségei és a szigorúbb szabályozásról szóló igények miatt már 2024-ben is behúzhatja a kéziféket az MI-szektor.
Vágólapra másolva!

A generatív mesterséges intelligencia (MI) volt az idei év legfontosabb technológiai előrelépése - szinte minden érintett nagyvállalat, a Google-től az Amazonig hatalmas beruházásokat eszközölt a feltörekvő ágazatba, amely a többi között a chipipart is fellendítette.

A CCS Insight előrejelzése szerint azonban

2024-ben az MI-lufi kidurranhat, mivel a költségekkel, kockázatokkal és a szabályozásokkal kapcsolatos aggályok el fogják tompítani a befektetők lelkesedését.

Az olyan generatív MI-rendszerek, mint az OpenAI ChatGPT-je, a Google Bard, az Anthropic Claude és a Synthesia, hatalmas méretű számítási teljesítményre támaszkodnak, hogy futtassák azokat az összetett matematikai modelleket, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy emberi módon tudjanak kommunikálni a felhasználóikkal.

Jövőre kidurranhat az MI-lufi Forrás: Shutterstock

A vállalatoknak nagy teljesítményű chipeket kell beszerezniük az MI-alkalmazások futtatásához, leggyakrabban az amerikai Nvidia által tervezett grafikus feldolgozóegységeket, azaz GPU-kat – ezekből azonban az elmúlt egy évben többször is hiány alakult ki, az áruk pedig esetenként a többszörösére emelkedett.

Most egyre több vállalat, köztük a Meta, az OpenAI és az Alibaba is elkezdte a saját chipjei gyártását, hogy az MI-fejlesztéseknél ne alakuljanak ki ellátási zavarok. Ez viszont jelentős költségekkel jár.

A generatív MI programozásának, telepítésének és fenntartásának a költségei óriásiak, és a piac feltöltődésével csillagászati méretűvé válhatnak. Ez komoly akadály lesz sok vállalat, de leginkább a kisebb fejlesztők számára – idézi a Világgazdaság Ben Woodot, a CCS Insight vezető elemzőjét.

További részleteket ide kattintva olvashat a témában.