Ez a tolvajok fellegvára, ahol az emberek pánikgombokkal mászkálnak

Greggs pékség Nagy-Britanniában
A Greggs pékség Nagy-Britanniában
Vágólapra másolva!
Cleveland lett a brit tolvajok fellegvára, ahol mindenkinél kötelező felszerelés a pánikgomb, és naponta 200 font (88.000 forint) értékű kolbásztekercset lopnak el. 
Vágólapra másolva!

Az utóbbi időben az Északkelet Angliában található Cleveland megye lett a bolti lopások brit fővárosa, a Stockton-on-Tees és a Hartlepool közötti főutcák pedig a rablók menedékhelyei. Célpontjuk főként a Greggs nevű brit pékség, ahol gyakran erőszakos összetűzésekre is sor kerül.

A pékségből állítólag naponta közel 200 font értékű árut lopnak el.

A történelmi Cleveland megyében a legmagasabb a bolti lopások aránya az országban, a bűncselekmények száma pedig országos szinten egyre nagyobb teret nyer. A boltosok több ezer fontot veszítenek, a Middlesbrough főutcáján a Greggs alkalmazottai pedig már pánikgombot is használnak munkájuk során.

A Greggs pékség Nagy-Britanniában Forrás: Wikipedia

"Bejönnek és kiszolgálják magukat a szendvicsekkel, elveszik a fánkokat, és több kolbásztekercset. Ha pedig valaki az útjukba áll, akkor erőszakot is alkalmaznak.

- kesergett az egyik üzletvezető.

Saj Bhogal mezőgazdasági kertész leedsi sarki boltját pisztollyal, szamurájkarddal felfegyverzett, valamint injekciós tűkkel hadonászó banda rabolta ki.

Az 55 éves háromgyermekes apuka a The Sunnak nyilatkozott: "Minden bolti tolvajt üldözőbe veszek, ha meglátom őket, edzőcipőt viselek, hogy visszaszerezzem a cuccaimat. Nemcsak engem rabolnak ki, hanem a gyerekeimtől is elveszik a pénzt."

Az egyik helyi diszkont áruház biztonsági őre elmondta, hogy szinte folyamatosan támadás alatt vannak, gyakran ugyanis akár napi hétszer is próbálkoznak a tolvajok. Egyes üzletek vezetői elrettentésképpen a drágább árukat közelebb helyezték a pénztárakhoz.

Egy másik üzletvezető arról számolt be, hogy tavaly eltört a keze, miután megpróbálta megakadályozni, hogy egy tolvaj elmeneküljön az üzletéből.

A közeli Tesco Express munkatársainak le kellett deszkázniuk egy kijáratot, mivel a tolvajok gyakran használták azt menekülésre.

A rendőrség pedig vesztésre áll a csatában, mivel a börtönből való szabadulásuk után sokan újra elkövetik ezeket a bűncselekményeket. Információk szerint sokan azért lopnak, hogy a drogfüggőségüket finanszírozzák.

Az Egyesült Királyságban a bolti lopásokról azt mondják, hogy "járványos méreteket öltöttek", miután a bűncselekmények száma az elmúlt évben 25 százalékkal nőtt.

A kiskereskedők szerint a rendőrség gyakorlatilag dekriminalizálta a bolti lopást, mivel nem vizsgálja a bűncselekményeket, ha az elvitt áruk értéke nem éri el a 200 fontot.

Egy 2014-es törvénymódosítás értelmében az ezen összeg alatti lopásokat sommás bűncselekményként kell kezelni, és a tolvajnak nem kell bíróság elé állnia, csupán 70 font (30.000 forint) büntetést kell fizetnie. A visszaesőknak azonban már akár négy hetet is a börtönben kell tölteniük. Az üzletvezetők viszont keveslik ezeket a büntetéseket, mert szerintük semmilyen visszatartó erejük sincs.

A kisebb boltok vezetői már évek óta folyamatosan könyörögnek a képviselőknek és a rendőrségnek, hogy tegyenek többet az egyre súlyosbodó probléma ellen.

A családi vállalkozásként üzemelő üzleteknek a legnehezebb a soruk, mert ők gyakran nem engedhetik meg maguknak, hogy külön biztonsági őröket állítsanak ki, ezért megélhetésük védelme érdekében néha kénytelenek maguk fellépni a bolti tolvajok ellen.

Segítség híján a lakosok kénytelenek saját kezükbe venni a rendet a városban. Nemrég egy csapat hős polgár lecsapott néhány feltételezett bolti tolvajra, akik lopott élelmiszerekkel pakolták fel az autójukat. Felvételek bizonyítják, hogy három férfi a Tesco parkolójában, Waltham Abbey-ben, Essexben a bevásárlásokat az autójukba dobálják. Mielőtt azonban elhajthattak volna, néhány lakos megrohamozta a járművet, és követelni kezdte, hogy a banda szálljon ki az autóból.

A clevelandi rendőrség nem ért egyet azokkal, akik szerint kevés lenne, amit tesznek a bűnözők ellen. Egy közlemény szerint minden héten igyekeznek letartóztatni az öt legnagyobb bolti tolvajt, és a rendőrök rendszeresen végeznek problémamegoldó munkát a bűnelkövetés megelőzése érdekében.

Forrás: The Sun Online