Iszonyú dolog derült ki a McDonald's sült krumplijáról

Sültkrumpli, Meki, Mcdonald's,
McDonald's logo on a french fries packaging is seen on a restaurant table in this illustration photo taken in Krakow, Poland on June 25, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A gyorsétteremláncok által kínált ételekkel kapcsolatban sokszor merülnek fel kérdések. Érdekes például, hogy milyen módszerekkel kezelik a termelők azokat a burgonykészleteket, amelyeket a McDonald's használ fel az éttermeiben.
Vágólapra másolva!

A franchise-rendszerben működő vendéglátó egységek egyik legnépszerűbb, és ikonikus termékük a sültkrumpli. Érdekes azonban megvizsgálni, hogy az elkészítéséhez használt burgonya honnan érkezik az olajsütőkbe. A burgonya az emberiség által egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott haszonnövény, és rengeteg változata van.

A McDonald's éttermekben a preferált típus az úgynevezett Russet-Burbank fajta burgonya. Ez a fajta a többihez képest különlegesen hosszú - a McDonald's azt szereti, ha sült krumplijai szép csokor formában állnak ki a piros papírdobozokból. Meglehetősen nehéz termeszteni, ráadásul a gyorsétterem szigorú ételpolitikája miatt csak a hibátlan darabokat veszi meg, amelyek minden folttól mentesek.

A McDonald's-éttermekben csak a hibátlan burgonyaszemeket veszik át, amelyek minden folttól mentesek Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

Sajnos a Russet-Burbank burgonyának az egyik leggyakoribb betegsége az úgynevezett háló-nekrózis, ami sejtek elhalása miatt barna foltokat okoz a zöldségen.

Ez egészségre nem káros, csak esztétikai hatása van. Ahhoz, hogy ezt a problémát kiküszöböljék, egy Monitor nevű permettel kell kezelni a növényeket, ami annyira mérgező, hogy az idahói farmerek egy permetezés után 5 napig nem mennek ki a földre - írja a Promotions.hu.

Aratás után a burgonyákat hatalmas, futballpálya méretű csarnokokban tárolják, és mintegy hat hétbe telik, mire a mérgező gázok elpárolognak a krumpliból, utána indulhatnak csak a szállítmányok az éttermekbe. Ez óriási környezeti megterhelést jelent, mindössze azért, hogy a gyorsétteremben vett sültkrumplink hibátlan színű legyen.