Megjelent a madárinfluenza Magyarországon, kacsákban találták meg a gyilkos kórt

kacsa, liba illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy hajdúnánási tenyészkacsa telep vezetője értesítette a hatóságokat, mert sok kacsája elpuszult. A Nébih laboratóriumában megvizsgálták az elpusztult állatokat és kimutatták bennük a madárinfluenzát. A környéket lezárták, az érintett állomány felszámolását megkezdték.
Vágólapra másolva!

A Nébih Hajdúnánáson, egy mintegy 22 500 példányt számláló tenyészkacsa telepen azonosította a vírust. A tulajdonos azért gyanakodott madárinfluenzára, mert sok állat elpusztult, kevesebb takarmányt ettek, kevesebb vizet ittak, mint szoktak, valamint sokkal kevesebb tojást tojtak.

A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát mutatta ki az elhullott állatokból.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Az állomány felszámolását már a gyanú alapján megkezdték a hatóságok. Az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, és meghatározták a 10 km sugarú felügyeleti körzetet.

Megkezdték a nyomozást hogy kiderüljön, hogy tört ki a betegség.

A Nébih továbbra is kéri az állattartókat, hogy fokozottan tartsák be a járványvédelmi előírásokat, mert a baromfiállományokat csak felelős hozzáállással óvhatják meg a fertőzéstől.

Kiemelten fontos, hogy a magas kockázatúként azonosított vármegyékben, a gazdasági állományok esetében kötelező a baromfik zártan tartása, az állatokat zárt helyen kell etetni és itatni, valamint a takarmányt és az állatok almozására használt anyagot is zárt helyen kell tárolni. Az állatok megóvása, a fertőzés megelőzése érdekében lényeges, hogy kiemelten ügyeljenek a személy- és autóforgalomra, valamint a takarmányszállító autók alapos, folyamatos fertőtlenítésére – írja közleményében a Nébih.