Környezetkímélő és egyben divatos is az újrahasznosított farmer

Környezettudatos, fenntartható és divatos a farmer újrahasznosítás
Vágólapra másolva!
Az egyre növekvő környezeti kihívásokra való válaszként a divatipar egyre inkább elmozdul a fenntarthatóság, a környezettudatosság és az újrahasznosítás irányába. Az egyik kiemelkedő példa erre a farmer újrahasznosítása, amely egyre népszerűbbé válik a tudatos fogyasztók körében, mivel az ilyen termékek vásárlása kevesebb hulladékot eredményez és fenntarthatóság szempontjából is kedvezőbb.
Vágólapra másolva!

A farmer soha nem megy ki a divatból, de az általa termelt hulladék globális jelenség. Egy nigériai férfi, Uche Aladinma azt tekinti küldetésének, hogy véget vessen ennek. Márkája arra összpontosít, hogy divatos és tartós utcai ruhákat készítsen újrahasznosított farmerből. Unche véleménye szerint a farmer ma is az egyik legkedveltebb anyag, a Z generáció tagjai is előszeretettel hordják, azonban az, hogy

a fast fashion hétről-hétre új, divatos ruhákkal árasztja el a boltokat, hatalmas mennyiségű hulladékot eredményez, ami nem tesz jót a környezetvédelemnek.

Környezettudatos, fenntartható és divatos a farmer újrahasznosítás Forrás: pixabay.com

Hogyan zajlik az újrahasznosítás?

Uche a helyi piacot járja alapanyagéret, ahova több mint 500 tonna ruha érkezik naponta több országból, és főként olyan farmerokat választ, amiket az árusok nehezen tudnának eladni, ezzel is csökkentve a hulladék keletkezést.

Miután beszerezte az alapanyagot, elkezdődhet a munka, első lépésként kimossák a textileket, majd Uche egy papíron megrajzolja a ruha szabásmintáját, végül pedig kezdődhet a varrás.

Egy ruha elkészítése 2-12 órát vesz igénybe.

Sok esetben nem csak farmert használ a ruhák elkészítéséhez, hanem más anyagokat is, hogy változatosabbá tegye az elkészült darabokat az ügyfelek igényei szerint.

Uche az interneten árulja az elkészült ruháit, vásárlói között vannak férfiak és nők is, főként olyanok, akik divatosan akarnak öltözködni, de közben a környezettudatos életmód is fontos számukra.

A férfi nem csak nadrágokat és felsőket készít, az oldalán cipőket és táskákat is találnak az érdeklődők.

Környezettudatos, fenntartható és divatos a farmer újrahasznosítás Forrás: pixabay.com

Az Armedangels német divatmárka is nagy hangsúlyt fektet az újrahasznosításra és a környezettudatosságra.

A Detox Denim kollekciójuk minden farmere QR-kóddal van, és így a vevők nyomon követhetik a termék útját

az Aware Virtual ID segítségével. Ez a digitális termékútlevél lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy megalapozott döntéseket hozzanak, és támogatja azokat a márkákat, amelyek a fenntarthatóságot helyezik előtérbe.

Azonban nem csak külföldön van példa arra, hogy valaki az újrahasznosításnak és a fenntartható divatnak a híve.

Magyar példaként meg lehet említeni a Réthy Fashiont, amely vállalkozás 2012-ben jött létre azzal a céllal, hogy a környezetvédelem és a divat kapcsolatát újragondolja.

Főként farmereket hasznosítanak újra, amikből egyedi és divatos ruhákat készítenek. Fontos számukra a fenntartható öltözködés, a maradék ruhaanyagok felhasználása és az aktívkörnyezetvédelem.

Forrás: DW, Just Style