Használt ágymatracokat vár az Ikea

boxspring ágyak, matrac, fedő matrac
Vágólapra másolva!
Új szolgáltatást vezet be az Ikea lakberendezési üzletlánc, mellyel saját fenntarthatósági céljai teljesülését segítené elő. A kezdeményezés értelmében mostantól elérhetővé teszik használt ágymatracokat begyűjtő szolgáltatásukat Nagy-Britanniában. A begyűjtött használt cikkek anyagainak egy részét felhasználják az új matracok gyártásához.
Vágólapra másolva!

A szolgáltatás nem teljesen új, ahogy a Retail Gazette megjegyzi, a cég szeptemberben Hollandiában már bevezette azt oly módon, hogy az új matracok házhoz szállításával egyidejűleg némi felárért kérhető a régiek elszállítása újrahasznosításra. A most bejelenett brit piaci szolgáltatásnál új matrac vásárlása nem feltétele az elszállítás igénylésnek, igaz, azért matraconként 40 fontot kell fizetni, és online kell arra az időpontot foglalni. Fontos, hogy csak ép huzatú, illetve nedvességet nem kapott matracot szállítanak el.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock/Andrey_Popov

A svéd alapítású vállalat tájékoztatása szerint partnerük telephelyén típustól függően akár 19 különféle összetevőre bontják a használt matracokat.

Azok állapotától függően a rugókat, a tömítőanyagokat, sőt, akár a huzatokat is fel tudják használni új matracok előállításához, megfelelő tisztítási eljárásokat követően.

A vállalat közlése szerint a használt matracok anyagtartalma meggyőzően magas arányban, 85-90 százalékban használható újak gyártásánál.