Sokan vártak erre a hírre a karácsonyi halak kapcsán

Karácsony előtti lehalászás Szabolcsban
Kemecse, 2020. november 23. Szákkal teherautó tartályába eresztik a pontyokat lehalászáskor a Szabolcsi Halászati Kft. egyik telelő tavánál Kemecsén 2020. november 23-án.A halászati cég átlagosan évente 500 tonna halat termel, az értékesítés nagy része a karácsonyi időszakra esik. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A tavalyinál kedvezőbb körülmények hatására a termelők idén 10-12 százalékkal tudták csökkenteni a haltermékek árát, így amennyiben ezt a kedvezményt a kereskedelmi láncok is érvényesítik az áraikban, a családok idén olcsóbban juthatnak majd hozzá az ünnepi halhoz. Az Agroinform.hu felmérése szerint a lakosság 80 százalékának karácsonyi asztalán idén is jelen lesz a hal.
Vágólapra másolva!

A takarmányárak jelentős csökkenése, illetve a tavalyinál csapadékosabb időjárás kedvezően hatott a hazai halgazdaságokra. Bár a munkaerő és az energiahordozók költségeiben idén további emelkedés volt tapasztalható,

a termelők a tavalyinál 10-12 százalékkal olcsóbban tudják adni a halat a kereskedőknek; ez az árcsökkenés pedig várhatóan a fogyasztói árakban is érvényesülhet majd.

Ennek megfelelően:

  • az élőponty ára kilogrammonként 1800-2200 forint között alakul majd,
  • a szeletelt ponty 3500-4000 forint közötti összegbe kerül,
  • az afrikai harcsa filéjéért 4000 forint körüli összeget kérnek majd a kereskedők, míg
  • a filézett szürke harcsa kilójának ára 7500-8000 forint között alakulhat.
Szákkal teherautó tartályába eresztik a pontyokat lehalászáskor a 2020-as felvételen Forrás: MTI/Balázs Attila

Dr. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnöke az Agroinform.hu kérdésére elmondta, hogy

a hazai haltermelés mintegy 80 százalékát kitevő pontyból az ellátás a karácsonyi szezonban bőven fedezi a hazai keresletet, az itthoni piacon kívül exportra is jut belőle.

Bár lassan növekszik, az egy főre jutó halfogyasztás nemzetközi összehasonlításban továbbra is igen alacsony, 6,5-7 kilogramm, melynek több mint a harmada továbbra is a karácsonyi szezonra koncentrálódik. A szakember elmondta, hogy nem érdemes az utolsó pillanatig várni, december első napjaitól már meg lehet vásárolni a karácsonyi halat – néhány hetes fagyasztás nem okoz romlást a hal minőségében.

Változatlanul a ponty a legnépszerűbb karácsonyi hal

Az Agroinform.hu olvasói körében végzett felmérés szerint a karácsonykor halat fogyasztók 85 százaléka pontyot dolgoz fel, de 32 százalékuk harcsát is vásárol a karácsonyi menühöz. Az afrikai harcsa is kelendő ilyenkor (13 százalék), és jó fogy a busa és a lazac (11-11 százalék) is. A halból főként – az esetek 81 százalékában – halászlé készül, de a rántott hal is nagyon népszerű (65 százalék). Roston elkészített vagy grillezett halat a családok 15 százaléka eszik ilyenkor.

A karácsonyra szánt halat a legtöbben piacon, állandó vagy alkalmi halas standon (40%), illetve szupermarketekben (30 százalék) vásárolják. Emellett fontos beszerzési forrás a saját, vagy ismerős horgászfogása is (17 százalék). További számottevő forrás az éttermek karácsonyimenü-szolgáltatása (10%), amit szintén évről évre egyre többen vesznek igénybe.

Magyarországon több mint 25 ezer hektárnyi vízterületen működnek tógazdaságok. A hazai haltermelők helyzetét idén alapvetően javította, hogy a tavalyi rendkívüli mértékű aszályt követően idén elegendő csapadék biztosította a halastavak megfelelő vízellátását.