CSOK Plusz: megjelentek a részletszabályok a Magyar Közlönyben

architecture build construction exterior front design drawing sketch idea home house custom new property real estate building pencil ink plan rendering illustration outline diagram blueprint layout new home new house house shopping housing sky grass field
CSOK családiház építés.
Vágólapra másolva!
Megjelent a CSOK Plusz új otthonteremtési program részletszabályait tartalmazó kormányrendelet a Magyar Közlönyben - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A január 1-jétől elérhető kedvezményes hitelkonstrukciót gyermekvállalás előtt álló és már gyermekes házaspárok egyaránt igénybe vehetik, ha újabb gyermeket, gyermekeket szeretnének - szerepel a tárca közleményében.

Az akár 50 millió forintos, legfeljebb 3 százalékos kamatú hitel az ország teljes területén igényelhető az első közös otthon megszerzéséhez, a meglévőből nagyobb értékű otthonba költözéshez, vagy a családi otthon bővítéséhez.

"A kormány kiemelt célja minden támogatást megadni ahhoz, hogy a vágyott gyermekek megszülessenek és a családok feje fölött biztos tető legyen" - közölték. Ezért a kabinet jövő január 1-jétől CSOK Plusz néven minden korábbinál nagyobb mértékű otthonteremtési támogatást indít.

A most megjelent kormányrendelet szerint az egyedülállóan kedvezményes, legfeljebb 3 százalékos kamatú hitelt 15, 30, vagy akár 50 millió forintos összeggel vehetik igénybe a gyermeket tervező házaspárok, attól függően, hogy hány gyermekük van, és hány gyermeket terveznek még.

A Magyar Közlönyben is megjelentek a CSOK Plusz részletszabályai Forrás: 123rf

A CSOK Plusz lehetőségével azok a családok élhetnek, ahol a feleség még nem töltötte be a 41. életévét, de 2025 végéig a 12. hetet betöltött várandósság esetén ezen életkor betöltése után is igényelhető a konstrukció.

Ugyancsak a most kihirdetett jogszabály szerint a vágyott gyermekek megérkezésekor további kedvezmények vehetők igénybe: az első gyermek érkezésekor - már a magzat 12 hetes korától - legfeljebb egy évig szüneteltethető a hiteltörlesztés, a második és minden további gyermek érkezésekor pedig 10-10 millió forinttal csökken a fennálló kölcsöntartozás, amihez ugyancsak elegendő a 12 hetes várandósság igazolása.

A hitelprogrammal a kormány célja, hogy a reálisnak mondható lakáscélok elérését támogassa, ezért az első közös otthon megszerzése esetén legfeljebb 80 millió forintos ingatlan értékhatárig, a másik ingatlanba költözés vagy a bővítés esetén pedig legfeljebb 150 millió forintos értékű ingatlan esetén igényelhetik a családok a CSOK Plusz konstrukciót.

A CSOK Pluszt az ötezer fő alatti lélekszámú kistelepüléseken a gyermeket vállaló házaspárok akár a falusi csokkal együtt is igénybe vehetik 2024. január 1-jétől, a többi településen pedig az eddigi CSOK konstrukció helyett igényelhető.

A CSOK az idei év végéig igényelhető, a változások a családok csokkal megszerzett jogosultságait nem érintik.