Ezt minden Vinted és Facebook Piactér használónak tudnia kell

Vinted,  SECOND HAND ITEM - VINTED achat application buy colis consommation deuxieme main occasion package paquet reuse reutilisation second hand shopping vente vinted Horizontal INTERNET PARCEL SALE SMARTPHONE
France, Toulouse, 27-10-2023. Illustration of the Vinted application with a package. Vinted is an application that allows you to sell and buy second-hand clothes on the internet. Photography by Adrien Nowak Hans Lucas France, Toulouse, 27-10-2023. Illustration de l application Vinted avec un colis et un smarphone avec le logo et liste d articles. Vinted est une application qui permet de vendre et d acheter des vetements d occasion sur internet. Photographie de Adrien Nowak Hans Lucas (Photo by Adrien Nowak / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján megjelent egy fontos szabályzat, ami főleg a használtruhák értékesítőinek szól. Egy európai uniós szabályzat értelmében 2023. január 1-jétől a hazai szolgáltatást biztosítóknak, eladóknak is adatokat kell szolgáltatniuk felhasználóik tevékenységéről bizonyos eladásszám vagy bevétel felett. Vagyis a szabályozás nem új, a legtöbben azonban nem tudnak róla.
Vágólapra másolva!

A szabályozás minden olyan szervezetet érint, ami olyan szoftvert vagy alkalmazást üzemeltet, amit részben vagy egészben, szerződés alapján, értékesítők rendelkezésére bocsát. Ez többféle kötelezettséget is jelent, méghozzá:

  • bejelentési,
  • változásbejelentési,
  • átvilágítási,
  • nyilvántartási és
  • adatszolgáltatási kötelezettségeket.
A kép csak illusztráció Forrás: Hans Lucas via AFP/Adrien Nowak / HANS LUCAS/Adrien Nowak

A szabályozásról és a NAV-felé benyújtandó dokumentumokról a NAV honlapján vannak részletes információk.

A szigorú szabályozás természetesen a ma annyira népszerű Vinted-et és a Facebook Piacterét használókra is vonatkozik. A Vinted annak köszönheti közkedveltségét, hogy használata nagyon egyszerű és biztonságos: csupán pár kattintással és fotók feltöltésével biztonságos módon lehet túladni a már megunt, de még használható tárgyakon, ruházati cikkeken. Azonban a NAV tájékoztatása szerint nem árt figyelemmel lenni a hatályos jogszabályokra, ugyanis bizonyos bevétel felett a használt cikk értékesítése adóköteles.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy adózni kell annak, aki egy év alatt 30 olyan tranzakciót bonyolított le, amiben ő volt az eladó, és termékeinek összértéke meghaladta a 600 ezer forintot.

A Dac7 szabályzat az európai uniós tagországok közötti információcserét segíti elő, megakadályozva az adóelkerülést.

Az Origo beszámolt arról, hogy volt olyan, akitől 39 millió forintot loptak el internetes csalók.