Fontos adóváltozások jönnek 2024-ben, ezekről tudnia kell

adófizetés, adó, fizetés, pénz, gépjárműadó, illusztráció
Stressed young woman calculating monthly home expenses, taxes, bank account balance and credit card bills payment, Income is not enough for expenses.
Vágólapra másolva!
Idén az Országgyűlés több adóváltoztatást is elfogadott, amik mind a jövő évtől lépnek hatályba, és bizonyos személyekre, ágazatokra, cégcsoportokra kifejezetten jelentős hatással lesznek. A Világgazdaság összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat ezzel kapcsolatban. Az egyik komoly változás, hogy a lottónyeremény ezután adómentes lesz.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés törvényben rendezte az Egyesült Államok és Magyarország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény megszűnése kapcsán keletkező jogkövetkezményt. Ennek értelmében az értékpapírból és kamatból származó jövedelmekre nem kell alkalmazni az egyéb jövedelemre vonatkozó előírásokat, de csak akkor, ha a jövedelem juttatója OECD-tagállamban székhellyel rendelkező személy.

Fontos adminisztratív könnyítés, hogy a kifizetőt terhelő adó a jelenlegi havi kötelezettségről jövőre negyedéves bevallásúra változik. Jó hír továbbá, hogy a borengedélyestől vásárolt bor juttatása 2024-től adómentes lesz.

Fontos változás lesz jövőre, hogy az előadói, művészeti és sporttevékenységekből származó jövedelem adóját a tevékenység végzésének helye szerinti államban kell megfizetni.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

A szociális hozzájárulási adókedvezmény esetében is jelentős változás lép életbe 2024-ben: a munkaerőpiacra lépő új alkalmazottak utáni szociális hozzájárulási adókedvezmény ugyanis már csak a magyar állampolgárok, illetve a Magyarországgal határos nem EGT-állam (így Szerbia és Ukrajna) polgárai után vehető majd igénybe.

Egyéb érdekes változás, hogy adómentes lesz a számsorsolásos játékokon (például a lottó, a kenó) elért nyeremény.

Az egyik legszembetűnőbb változás azonban az lesz, hogy egységesen csak 100 millió forint felett merülhet fel az adóhiánnyal és/vagy adótartozással rendelkező adózók nyilvánosságra hozatala - ez a természetes személyek esetében idén még 10 millió forint. Továbbá, hogy a helyi adók vonatkozásában az érték szintén egységesen 500 ezer forint lenne (jelenleg természetes személyek esetében 50 ezer, egyébként 100 ezer forint).

2024-től érvénybe lép a kötelező visszaváltási rendszer is: ennek értelmében a kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasznosítható termék esetében a Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel szembeni kötelezettséget (50 forint/darab) az egyéb ráfordításokkal szemben kell könyvelni a számviteli elszámolásban.

Jövőre az ágazati különadóknál is lesznek változások: 20-szorosára növekszik az 500 millió forint forgalmat meghaladó, de 100 milliárd forint forgalmat el nem érő benzinkutak adóterhelése.