Indul a kocsonyaszezon, érdemes magyar húst választani az ételhez

kocsonya
Vágólapra másolva!
A halas ételek mellett, sokak asztalára kerül karácsonykor illetve az ünnepek alatt töltött káposzta, és ilyenkor jön el az ideje a kocsonyakészítésnek is. A hazai húsipar szereplői az ünnepi időszakban nem várnak visszaesést a fogyasztásban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a sertéshúsok esetében is minden esetben érdemes a magyar húsárut választani a boltokban.
Vágólapra másolva!

Az év végi ünnepek kapcsán hagyományosan megnő a hazai húsfogyasztás, igaz ez a sertéshúsra is. Bár a karácsonyt sok esetben a halas ételekkel kapcsoljuk össze, számos család asztalára kerülnek ilyenkor a szezonra jellemző ételek, amelyek fontos alapanyaga a sertéshús.

Indul a kocsonyaszezon (illusztráció) Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 BearFotos/Shutterstock. No use without permission./Bearfotos

Az év végi ünnepi időszakban a feldolgozók nem számítanak visszaeső forgalomra. A legnagyobb kereslet a zsírosabb húsrészek iránt nagyobb, igencsak kelendőek a kocsonya „hozzávalói", valamint a különböző füstölt áruk is. Régi szokás szerint ezeket az ünnepekhez kötődő hagyományos ételeket a családok a rokonokkal vagy barátokkal közösen fogyasztják el, mindenkinek fontos a minőség, ezért az alapanyagok beszerzésekor sem elsősorban az ár a meghatározó. A kocsonyáért egyébként a világhírű színész, Stanley Tucci is rajong.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerint érdemes minden esetben a magyar húsárut választani a boltokban.

Az import húsokkal ellentétben ugyanis a hazai sertéshúsok minőség, élelmiszer-biztonság és nyomonkövethetőség szempontjából is kifogástalanok.

Ráadásul a hazai termék választásával nem csak minőségi árut kapnak a pénzükért a vásárlók, hanem hozzájárulnak a magyar sertéságazat és húsipar fennmaradásához, fejlődéséhez, ezáltal a jövőbeli élelmiszerellátás biztosításához is – hívják fel a figyelmet közleményükben.

Egy igazi "nagyis" kocsonyareceptet az Origón ide kattintva talál.

A kocsonya köré egyébként hagyományos fesztivált is szerveznek Magyarországon, igaz, az elmúlt időszakban volt olyan év, amikor a koronavírus-járvány miatt azt nem lehetett megtartani. 2024-ben viszont biztosan megtartják a nagy hírű rendezvényt.