Nagy változások jönnek a szupermarketek zöldség és gyümölcs szekciójában

Előrecsomagolt, illusztráció, gyümölcs,
Packages with fresh fruits displayed in a commercial refrigerator
Vágólapra másolva!
Új törvényt vezetnek be Nagy-Britanniában, ami megváltoztatja a gyümölcs- és zöldségvásárlás módját, és ez az összes szupermarketben bevezetésre kerül. A kezdeményezés célja a hulladék mértékének visszaszorítása és csökkentése. Mutatjuk a részleteket. 
Vágólapra másolva!

Hamarosan jelentős változással szembesülhetnek a britek, amikor egy - egy szupermarket zöldség - gyümölcs részlegéhez érnek. Az újítás minden Tesco, Sainsbury's, Asda, Aldi és Lidl áruházat érinteni fog. A kezdeményezés célja a hulladék mértékének visszaszorítása és csökkentése. Ennek értelmében többé nem lesznek kaphatóak az előrecsomagolt zöldségek és gyümölcsök ezekben a boltokban.

A brit kormány a műanyaghulladék csökkentésére törekedve törvényben tiltja be az előrecsomagolt zöldségeket és gyümölcsöket. A feltételezések szerint ez a lépés csökkenteni fogja a műanyag csomagolásra költött több ezer fontot is.

A változást egy ijesztő eredményt kimutató kutatás volt 2021-ben, ami szerint akkoriban az élelmiszer-pazarlás fejenként 12 tonnát tett ki. A szigorítás mögött álló Wrap hulladékellenes jótékonysági szervezet azt nyilatkozta, hogy néhány kényes élelmiszert - például a bogyós gyümölcsöket - továbbra is lehet majd műanyag zacskóban értékesíteni.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock/Monticello

Catherine David, a Wrap igazgatója kijelentette, hogy egy átlagos négytagú háztartás évente 1000 fontnyi, még jó minőségű élelmiszert dob ki a szemétbe.

A jótékonysági szervezet célja, hogy jövőre már legalább 30 százalékot tegyenek ki a csomagolás nélkül értékesített gyümölcsök és zöldségek. A jelentések szerint három éven belül ez a szám akár a 80 százalékot is elérheti majd.

Forrás: Daily Star