1 millió dollárt nyert kaparós sorsjegyen egy szerencsés, de csak a harmadát kapta meg

Vágólapra másolva!
1 mllió dollárt nyert kaparós sorsjegyen Ohióban egy férfi, de végül csak 360 ezer dollárt kapott. Az ok az amerikai szerencsejátékokra általában jellemző kifizetési szabályokban rejlik.
Vágólapra másolva!

Gazdaggá vált egy férfi az amerikai Akron városában, Ohio államban kaparós sorsjegyes szerencsejátékon. De öröme talán mégsem annyira felhőtlen, mint akkor, amikor látta, hogy nyert. Az 1 millió dolláros nyereményből 360 ezer dollárt kapott (ez nagyjából 130 millió forint), ami bár tekintélyes összeg, de csak alig több, mint a nyeremény harmada.

Az állami lottótársaság nem fedte fel a férfi személyazonosságát. Azt azonban közölte, hogy az 1 millió dolláros nyeremény 20 évre elosztva, évenként 50 ezer dollár kiutalásával szerezhető meg. Azok a játékosok, akik egyösszegben kívánják felvenni nyereményüket, kisebb összegre számíthatnak, jelentős adófizetési kötelezettség mellett.

A nyeremény emiatt először 500 ezer dollárra, majd adózás után 360 ezer dollárra apadt. Ezt az összeget kifizették a nyertesnek

 – jelezte a szerencsejátékokat szervező társaság.

Viszonyításként: Ohióban a háztartások medián jövedelme a 2022-es adatok szerint 66 900 dollár volt, a férfi ennek ötszörösével távozott.

North,Port,Florida,-,February,5,,2021,:,Selection,Of, scratch, kaparós sorsjegy
Florida állam kaparós sorsjegyeinek kínálata (illusztráció)
Fotó: The Toidi / Shutterstock/Copyright (c) 2021 The Toidi

Az ohiói nyertes kifizetésére vonatkozó szabályok nem kivételesek. Ahogy az Origo bemutatta, a régóta halmozódó amerikai szerencsejáték-nyeremények, különösen a lottó-jackpotok, valóban rekordösszegekre emelkedhetnek. Ezek azonban szinte mindig több évre vagy akár évtizedekre elosztott kiutalások formájában vehetők fel. Ha a jackpotot egyösszegben veszi fel a nyertes, azonnal teljesítendő adófizetési kötelezettsége keletkezik, ami jelentősen csökkenti a kifizetett összeget.

Ezen a héten Magyarországon is rekordösszeget lehet nyerni az ötös lottón: a régóta halmozódó fönyeremény most 6,45 milliárd forint.