Biztosan nem gondolta volna, hogy ebből a mobiltelefonból adták el a legtöbbet a világon

mobilozás okostelefon iphone fotózás kirándulás
Fotó: Brooke Cagle / Unsplash
Vágólapra másolva!
A mobiltelefonok eladási toplistáját még mindig a Nokia egyik, több mint húsz évvel ezelőtt bemutatott modellje vezeti. Ráadásul napjaink okostelefonjainak esélye sincs arra, hogy elérjék a piacról már jó ideje kiesett finn cég készülékeinek eladásait.
Vágólapra másolva!

A 2003-ban piacra dobott Nokia 1100 mindössze 96-szor 65 pixeles monokróm kijelzővel rendelkezett, nem volt benne kamera és böngésző sem, lényegében csak telefonálásra és sms-küldésre lehetett használni. Az alapfunkciókra koncentráló, kompakt és olcsó készülék minden idők legjobban fogyó mobiltelefonja lett 250 millió eladott példánnyal. Gyártását 2009-ben állították le.

A második helyen szintén a szebb napokat látott finn cég modellje, a Nokia 1110-es található, 248 millió értékesített darabbal. Ez az 1100-asnál kicsivel fejlettebb.

Old,Used,,Retro,Mobile,Phone,Cellular,Nokia,3310,,1100,On
A Nokia két évtizeddel ezelőtt megjelentett készülékei számítanak a mai napig a legnagyobb mennyiségben eladott mobiltelefonoknak
Fotó: Shutterstock

A harmadik helyen az iPhone 6 és 6 Plus áll, összesen 222 millió példánnyal. A 4,7 és 5,5 hüvelykes képernyőjükkel a nagyképernyős okostelefonok korszakát nyitották meg, és jelenleg az Apple legkelendőbb iPhone-jai, egyben a történelem legjobban fogyó okostelefonjainak számítanak - írja a Világgazdaság.

A Visual Capitalist listáján az első tíz helyen kizárólag az Apple és a Nokia készülékei szerepelnek.

A két vállalat monopóliumát a 11. helyen a 2009-ben megjelent Samsung E1100 töri meg 150 millió eladott darabbal. A cégek eltérő utat jártak be: míg az iPhone minden évben rutinszerűen uralja a 10 legkelendőbb telefon toplistáját, addig a Nokia kiesett a nagyok játékából

Minden idők 10 legnagyobb mennyiségben eladott mobiltelefonja

Ugyan az elmúlt években az okostelefonok egyre többet tudnak, és szép számban fogynak, esélyük sincs megközelíteni a lista élén álló őskövületeket, miután évente jönnek ki az újabb és újabb modellek. Például az iPhone 13-ból 55 millió fogyott 2022-ben, tavaly 22 millió, idén pedig még kevesebb találhat gazdára.