Mesterséges intelligencia a mobilokban: Áldás vagy átok?

mesterséges intelligencia, chatgpt, MI, Ai
Azért a tévedhetetlenségtől még nagyon messze van.
Vágólapra másolva!
A mobiltelefonok fejlődése egyre gyorsabbá válik, és a mesterséges intelligencia (AI) egyre inkább része ennek a fejlődésnek. Egyre több gyártó építi be a mesterséges intelligenciát a mobilkészülékeibe. De vajon jó ötlet ez?
Vágólapra másolva!

Mobil mesterséges intelligencia: Az előnyök

A mesterséges intelligencia integrálása a mobiltelefonokba számos előnnyel járhat. Íme néhány gyakori előnye a mesterséges intelligencia és a mobiltelefonok együttműködésének:

  • Kijelző fényerő - A telefonok automatikusan beállítják a kijelző fényerejét, betűméretét, színsémáját és egyéb paramétereit a környezeti feltételek, a használati szokások és a felhasználói preferenciák alapján.
  • Kiterjesztett valóság - A digitális felületek és a fizikai környezet keveredése interaktív élményt nyújt az olyan játékokban, mint a Pokemon Go, vagy az olyan alkalmazásokban, amelyekkel megjeleníthetjük a bútorokat egy szobában.
  • Fényképezés - A mesterséges intelligencia kamerafunkciók közé tartozik a jelenetfelismerés az automatikus beállításokhoz, a művészi szűrők és a zajcsökkentés. A portré mód szintetizálja az elmosódott háttér bokeh-effektust.
  • Keresés - A hangalapú keresés a virtuális asszisztenshez intézett lekérdezések kimondásával kényelmes. A keresőmotorok a természetes nyelv megértésével jobb eredményeket adnak, nem csak kulcsszavakat.
  • Előrejelző szöveg - A következő szóra vonatkozó javaslatokkal ellátott intelligens billentyűzet gyorsabbá és könnyebbé teszi a gépelést. Idővel tanulnak az Ön írásstílusából.
  • Nyelvi fordítás - Az alkalmazások valós időben képesek lefordítani a beszédet vagy a szöveget, lehetővé téve a nyelvi korlátokon átívelő kommunikációt.
  • Ajánlások - A mesterséges intelligencia elemzi az Ön használatát, böngészési előzményeit és más jeleket, hogy megjósolja az Önt érdeklő tartalmakat, és alkalmazásokat, médiát, termékeket és egyebeket ajánljon.
  • Chatbotok - Az automatizált programok természetes beszélgetéseket folytatnak az ügyfélszolgálat, az e-kereskedelem, az ütemezés és más feladatok kezelésére.

Egy fontos előny még a prediktív szövegbevitel. Az AI segítségével a telefonok jobban megértik, mit próbálunk írni, és javaslatokat tesznek a szövegkészítés során. Ez megkönnyíti a gyors és pontos kommunikációt.

Az AI a hangvezérlést is fejlesztheti. A virtuális asszisztensek, mint például a Siri vagy a Google asszisztense, már most is segítenek a hangvezérlésben, de az AI további fejlesztésekkel még jobban képes lehet megérteni parancsainkat és reagálni a beszédünkre.

Az árnyoldalak: adatvédelem és függőség

Azonban a mesterséges intelligenciát a mobilokban használva felmerülnek bizonyos aggodalmak is.

Adatvédelmi aggályok. Az, hogy a mesterséges intelligencia ennyi személyes adathoz férhet hozzá, kétélű kard. Nyilvánvalóan adatvédelmi kockázatokkal jár egy olyan algoritmus, amely ismeri a tartózkodási helyünket, szokásainkat, érdeklődési körünket és így tovább. Ezeket az adatokat kihasználhatják, ellophatják vagy visszaélhetnek velük, ha nem megfelelően védik őket. Az adatok felhasználásával kapcsolatban az átláthatósággal kapcsolatos aggályok is felmerülnek. Sok fogyasztónak nem tetszik, hogy mennyi adatot gyűjtenek róla, és hogy a vállalatok hogyan hasznosítják ezeket. A mobil AI mellett szigorú biztonsági intézkedéseket és etikus adatkezelési gyakorlatokat kell bevezetni.

Túlzott megbízhatóság és visszaélés. Ahogy az AI egyre több feladatot és döntést vesz át, fennáll a túlzott megbízhatóság veszélye. A felhasználók túlságosan függővé válhatnak az általa nyújtott kényelemtől. Félő, hogy a mesterséges intelligenciával visszaélve manipulálják a felhasználókat, vagy káros tartalmakat népszerűsítenek, ami súlyosbítja az olyan problémákat, mint a technológiai függőség. Megfelelő felügyelet és elszámoltathatóság nélkül a mesterséges intelligencia ereje és hatósugara a mobilokon problémás lehet.

Az emberi interakció elvesztése. A mesterséges intelligencia alapú asszisztensekre és chatbotokra való nagyfokú támaszkodás kevesebb emberi interakciót jelent. Bár az automatizált interakciók hatékonysága az egyszerű feladatok esetében előnyös, nem szabad, hogy teljesen helyettesítse az emberi kapcsolatokat. Az összetettebb helyzetekben, mint például az ügyfélszolgálat, az AI még mindig elmarad az emberi képességektől az árnyaltság és az empátia terén. A mobilfelhasználóknak figyelniük kell az egészséges valós kapcsolatok fenntartására is.

Elfogult algoritmusok. Mint minden technológia, a mesterséges intelligencia is csak annyira elfogulatlan, amennyire az adatok, amelyekre épül. Vannak olyan esetek, amikor a gépi tanulási algoritmusok emberi elfogultságokat örökölnek a problémás képzési adatokból. A vállalatoknak így prioritásként kell kezelniük az etikát, és folyamatosan auditálniuk kell az algoritmusokat a diszkrimináció megelőzése érdekében.

Munkahelyek elvesztése. Mint minden automatizálás, a mesterséges intelligencia is hozzájárulhat az emberi munkaerő csökkentéséhez, ha nem kerül sor megfelelő változásmenedzsmentre. Bizonyos pozíciókat, például az ügyfélszolgálati munkatársakat és a telemarketingeseket már most is érinti a változás. Bár a mobil AI miatt új munkahelyek jönnek létre, ez rövid távon aránytalanul nagy mértékben érintheti az alacsonyabb jövedelmű szerepköröket. A munkahelyek átképzésére és átállására vonatkozó proaktív politikák kulcsfontosságúak lesznek.

Az adatvédelmi aggályok a mesterséges intelligencia esetében is fennállnak. Forrás: Origo

Egy másik potenciális probléma az AI függőség. Az adaptív interfészek és a mesterséges intelligencia segítségével könnyebb és kényelmesebb lehet a telefonok használata, de ez a kényelem könnyen függőséget is kialakíthat. Az emberek hajlamosak lehetnek túlzottan függeni az AI-tól, és elveszíthetik a képességüket az önálló gondolkodásra és döntéshozásra.

Összegzés

A mobil mesterséges intelligencia megjelenése egy új korszakot nyithat az okostelefonok fejlődésében. Az előnyök közé tartozik az adaptív interfészek, a prediktív szövegbevitel és a fejlett hangvezérlés, amelyek könnyebbé tehetik és hatékonyabbá tehetik a telefonok használatát. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni az adatvédelem és a függőség potenciális kockázatait. A mesterséges intelligenciát a mobilokba építve érdemes megfontoltan és óvatosan használni, hogy a technológia valóban előnyös legyen az életünkben, annak hátrányai nélkül.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!