Egyre kegyetlenebb csalások terjednek az online társkereső oldalakon

Online társkeresés, online dating, párkeresés, onlinerandi
Veszélyes átverések terjednek az online társkereső oldalakon
Fotó: Shutterstock/McLittle Stock
Vágólapra másolva!
Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés: korábban nem ismert módokon keressük a szerelmet. Akár a telefonunkon is átlapozhatjuk potenciális jelöltjeink online katalógusát – a rémes beszélgetések és a kínos dupla randik ideje lejárt. Persze itt sem mindenki a szerelmet keresi: Valentin-nap alkalmából az ESET szakértői tanácsokat adnak arra vonatkozóan, hogyan akadályozhatjuk meg, hogy a csalók a szívünkön túl az értékeinket is ellopják.
Vágólapra másolva!

A kapcsolatteremtés ugyan egyszerűbbé vált, de ezek az alkalmazások számos lehetőséget kínálnak a csalóknak és a hackereknek a gyanútlan szinglik kihasználására. A társkereső appok és a közösségi média népszerűsége jelentősen megkönnyítette a kamu udvarlók számára, hogy megtalálják célpontjaikat, akikből aztán pénzt csalnak ki. Sajnos az ilyen esetek gyakrabban előfordulnak, mint gondolnánk. Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottságának jelentése szerint a romantikus csalások 2022-ben csaknem 70 ezer embernek okoztak 1,3 milliárd dolláros kárt. Ez a szám valójában sokkal magasabb is lehet, hiszen az áldozatok gyakran inkább eltitkolják a történteket, hazánkban inkább csak a kirívó esetek kerülnek bele a hírekbe, amikor többszázezer vagy milliós kár ér valakit. 

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a romantikus csalások áldozatai közül sokan akaratlanul is “money mule-ok” lesznek, azaz a saját bankszámlájukra utalt összegekkel segítik tisztára mosni az illegális tevékenységből származó pénzt. A romantikus és a kripto csalások keresztezése, a disznóvágás-átverés (valamint a kamu sugar daddy-csalás) megjelenése azt mutatja, hogy a támadók folyamatosan újabb módszerekkel próbálkoznak a jól bevált technikák mellett. Ráadásul a bűnözők egyre gyakrabban veszik igénybe a generatív AI segítségét, hogy a romantikus csalások meggyőzőbbek legyenek, és akár Kevin Costnernek is kiadhatják magukat. 

De nem kell külföldre mennünk, hiszen múlt heti hír, hogy egy 40 éves nő katonatisztként, olajmérnökként, híres zenészként és hajóskapitányként bemutatkozva 8 hazai áldozattól 15 millió forintot szedett össze. Volt olyan eset, amikor házassági ajánlatot is tett.

tinder, társkeresés, ismerkedés, Valentin-nap
Igyekezzünk minél jobban megismerni azt, akivel chatelünk, mert azzal elkerülhetjük az esetleges átverést 
Fotó: ESET 

Mit tehetünk tehát, ha a neten keressük a szerelmet, de meg akarjuk védeni magunkat a csalóktól? Hogyan ismerhetjük fel a romantikus csalásokat és a társkereső alkalmazásokban rejtőző egyéb fenyegetéseket? 

1. Catfishing: Hamis profil mögé bújó csalók

Az egyik legelterjedtebb módszer, amit a csalók a társkereső alkalmazásokon bevetnek, a catfishing, azaz hamis profilok létrehozása azzal a szándékkal, hogy megtévesszék az áldozatukat. 

A bűnözők gyakran internetről lopott vagy letölthető fényképeket és kitalált személyes adatokat felhasználva csábítják el a gyanútlan romantikára vágyókat.

Léteznek olyan weboldalak is, ahol a mesterséges intelligencia segítségével készíthetünk képet igazából nem létező emberekről. A csalók a közösségi médián keresztül információt tudhatnak meg a célpont hobbijáról, nézeteiről és szokásairól, és ezeket felhasználva azt a látszatot kelthetik, hogy hasonló az érdeklődési körük, ami még erősebb kötődést eredményezhet. Ez a kapocs aztán nagyobb lehetőséget ad nekik az érzelmi manipulációra.

Miután megvan a bizalom, a bűnözők kitalált történeteket adnak elő magánéleti válságokról, vészhelyzetekről, amihez anyagi segítséget kérnek. Az áldozat pénzt utalhat, ajándékokat vehet nekik, vagy akár utazást is foglalhat számukra abban a reményben, hogy ezzel támogatja "partnerét", és valóra válthatja az igaz szerelemről szőtt álmait.

Hogyan védhetjük ki a catfishing csalásokat?

Amikor elmerülünk a romantika világában, nem biztos, hogy az az első dolgunk, hogy megbizonyosodunk a beszélgetőpartnerünk kilétéről. Ellenben, ha ellenőrizzük a közösségi oldalakat, személyes találkozót szervezünk vagy olyan kérdéseket teszünk fel, amire egy csaló nem tud egyszerűen válaszolni, nagy eséllyel megbizonyosodhatunk arról, hogy a Budapesten élő Flóra valójában nem László Győrből.

Online társkeresés, online dating, párkeresés, onlinerandi
Amikor elmerülünk a romantika világában, érdemes megbizonyosodnunk a beszélgetőpartnerünk kilétéről
Fotó: Shutterstock/Kaspars Grinvalds / Shutterstock/Kaspars Grinvalds

Mindig gyanakodjunk, ha a másik fél pénzt, szívességet vagy fontos információt kér tőlünk. Lehet, hogy egy igazi emberrel beszélgetünk, de nem biztos, hogy a szándékaik is valósak. Sajnos az online randizók gyakran bedőlnek az olyan átveréseknek, amiben a másik – gyakorlatilag ismeretlen - fél pénzt kér például arra, hogy kifizesse a beteg családtagja orvosi kezelését vagy hogy egy kivételes befektetési lehetőséggel élhessen. 

2. Adathalász-támadások és kártékony programok

A társkereső alkalmazások megkönnyítik az adathalász-támadások végrehajtását és a kártékony programok terjesztését. A bűnözők álprofilokat hozhatnak létre, és ártatlannak tűnő üzeneteket küldhetnek rosszindulatú linkekkel vagy mellékletekkel, arra késztetve a reménykedő szingliket, hogy rákattintsanak ezekre. A botok által terjesztett linkeket megnyitva viszont akár rosszindulatú programot is telepíthetnek az áldozat eszközére. Így a számítógépen vagy telefonon tárolt érzékeny információk és adatok sérülhetnek, ami jelentősen növeli a személyazonosság-lopás és a hitelkártyacsalás kockázatát.

Úgy védhetjük meg magunkat, ha a beszélgetés első szakaszában, amikor még nem tudunk sokat partnerünkről, lehetőleg ne nyissunk meg általa küldött linkeket, és ne kattintsunk rájuk. Még ha a hivatkozás veszélytelennek is tűnik, a csalók képesek kreatív domainneveket létrehozni, hogy a hamis linkek hitelesebbnek tűnjenek. Érdemes várnunk, és jobban megismerni párunkat, mielőtt megnyitjuk a tőle kapott hivatkozásokat.