Elárulta a jegybank, mennyi pénz védi a bankbetéteket

Vágólapra másolva!
A banki betéteseket védő Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) vagyona idén január végén bő 167 milliárd forint volt, a szanálással helyreállítható banki működés finanszírozásában segítő Szanálási Alapé pedig közel 128 milliárd forintot tett ki.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása szerint a betétbiztosítási garanciaalap feltöltöttsége jóval meghaladja az uniós és hazai jogszabályi minimum elvárásokat. 

Mindez azt jelenti: soha nem látott mértékű összeg védik a hazai pénzügyi rendszer stabilitását

 – írják.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) pénzeszközei idén január 31-én meghaladták a 167 milliárd forintot. 

Az OBA egy hitelintézet fizetésképtelensége esetén nyújt betétesenként és hitelintézetenként legföljebb 100 ezer eurónak (egyes esetekben 150 ezer eurónak) megfelelő forint kártalanítást a pénzüket eddig ott kamatoztató vállalati és lakossági betéteseknek. 

Forintbankjegyek (illusztráció)
Forintbankjegyek (illusztráció)
Fotó: Peter Gudella / Shutterstock/Copyright (c) 2017

Az itthon tíz éve működő, a 2008. évi nemzetközi pénzügyi válság tanulságaként létrehozott Szanálási Alap vagyona idén január végére – szintén a hazai bankok befizetései nyomán – megközelítette a 128 milliárd forintot. A szanálási eljárás célja, hogy egy bank válsága esetén ne adófizetői pénzek felhasználásával, hanem elsősorban az adott hitelintézet tulajdonosainak tehervállalásával viseljék annak veszteségeit. 

Az OBA és a Szanálási Alap együttesen közel 300 milliárd forintos vagyonnal rendelkeztek 2024 január végén , és a pénzügyi stabilitási védőháló fontos részeként segítik a magyar bankrendszer biztonságos működését.

A korábbiakban sem a két alap egyenként számított, sem együttes feltöltöttsége még sohasem ért el ilyen mértéket. Rendkívül magas szintű védelem áll tehát azon ügyfelek mögött, akik valamelyik itthoni hitelintézetben tartják pénzüket – áll a közleményben.

Fontos hangsúlyozni, hogy az egyes itthoni ügyfelek körében népszerű kriptoeszközökre nem vonatkozik az OBA garanciája.