Kísérteties hajóroncsot találtak, izgalmas titkokat árulnak el a benne lévő kincsek

africa, hajóroncs, huron-tó
Az Africa hajóroncs a Huron-tó fenekén
Vágólapra másolva!
Egy fél évezreddel ezelőtt készült kereskedelmi hajó roncsaira bukkantak a svéd partoknál. A hajóban fennmaradt rakomány izgalmas titkokat árul el a kutatóknak.
Vágólapra másolva!

Egy 500 éves hajóroncs került elő Svédország partjainál és a búvárok elképesztő felfedezésekre bukkantak benne.

A fából készült hajó maradványait a Maderö-sziget partjainál, a Stockholmtól mintegy 32 kilométerre délkeletre fekvő szigetnél találták.

A roncs régóta ismert volt a helyi lakosok között, azonban a teljes körű vizsgálatára eddig nem került sor.

A búvárok több mint 1000 fényképet készítettek és mintákat vettek. Az elemzés, ami a fákon található évgyűrűk alapján történik, azt mutatta, hogy a hajó Észak-Európa különböző részeiről származó fából épült, legalább egy része egy 1467-ben kivágott fából.

Rengeteg mindenről árulkodnak a tengerek mélyén fekvő hajóroncsok Forrás: Facebook/Great Lakes Shipping History

A hajó rakományából vett minták szintén érdekes eredményeket hoztak. A tetőcserepek, téglatestek és különleges téglák kémiai elemzése az északkelet-németországi tartományba, Mecklenburg-Elő-Pomerániába vezette a kutatókat - írja a Promotions.hu.

A régészek szerint a hajó Stockholm felé tartott, amikor elsüllyedt, így közel lehetett a célállomásához. Ez a felfedezés új perspektívát nyit a balti térség középkori kereskedelmére és a tengeri harcokra vonatkozóan, és segít megérteni a korabeli hajóépítészet és hadviselés kihívásait.