Hatalmas bírságot kapott a SpaceX

MOGENSEN, Andreas
Fellövik a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon személyszállító űrhajóját
Vágólapra másolva!
Az amerikai munkavédelmi hatóság 3.600 dollárra (1.305.000 forintra) bírságolta Elon Musk SpaceX vállalatát, miután az egyik washingtoni gyárban, egy baleset után majdnem amputálni kellett az egyik dolgozó lábát.
Vágólapra másolva!

A Reuters tavaly év végi vizsgálata megállapította, hogy Musk rakétatársasága országszerte figyelmen kívül hagyta a munkavállalók biztonságára vonatkozó előírásokat és a szabványos gyakorlatokat a gyárakban. 

A hírügynökség interjúk és kormányzati feljegyzések segítségével legalább 600, korábban be nem jelentett sérülést dokumentált 2014 óta. 

A SpaceX nem válaszolt a Reuters kérdéseire az incidensekkel kapcsolatban, annak ellenére, hogy kiderült: egyik dolgozója meghalt, egy másik pedig még mindig kómában van a sérülése miatt. Ő egy 2022-es rakétahajtómű meghibásodása során sérült meg, a koponyája tört. A vállalat nem válaszolt az új bírsággal kapcsolatos megkeresésre sem. 

A dolgozók panaszait meghallva Washington állam munkaügyi és ipari minisztériumának ellenőrei tavaly decemberben elmentek a SpaceX redmondi telephelyére, és  újabb biztonsági szabálysértéseket találtak. Kiderült, hogy a helyszínen nem volt átfogó biztonsági program, a munkavédelmi szabályokat nem mondták el a dolgozóknak. 

Euclid nevű űrtávcső képek
A kép csak illusztráció
Fotó: AFP/Gregg Newton 

A majdnem amputációval járó baleset, ahogy az ellenőrök nevezték, azután történt, hogy egy anyagtekercs leesett és összezúzta az egyik munkás lábát. A SpaceX vezetői azt mondták az ellenőröknek, hogy egyszeri esetről volt szó, és a problémát kijavították. Az ellenőrök azonban megállapították, hogy az alkalmazottaknak nem volt kötelező acélbetétes cipőt viselniük, annak ellenére, hogy az anyagtekercsek, amelyeket a gépbe kellett tölteniük, egyre nehezebbek lettek - súlyuk egyenként körülbelül 136 kilogram. Az ügynökség szóvivője elmondta, hogy a jogsértést súlyosnak minősítették, tekintettel a sérülésveszélyre.

Az egyik munkás a helyszínen azt mondta az ellenőröknek, hogy a biztonság sok esetben másodlagos fontosságúvá válik,

 a prioritás inkább az, hogy minél több munkát végezzenek el adott idő alatt. A sérült munkás azt nyilatkozta, hogy a gépet, ahol a tekercseket töltötték, szándékosan rosszul állították be azért, hogy növeljék a termelési sebességet. Ehhez még azt is hozzátette, hogy főnökei nem foglalkoztak a balesetével.

A Reuters tavalyi beszámolója szerint a munkavédelmi hatóságok az elmúlt évtizedben összesen 50.836 dollárra (18,5 millió forintra) bírságolták a milliárdos rakétatársaságát különböző jogsértések miatt.