Megérkeztek az első fontok, amelyeken már III. Károly arca szerepel

Károly király, bankjegy, Károlykirálybankjegy,
Vágólapra másolva!
Június 5-én új, III. Károly király arcmását viselő font bankjegyek kerülnek forgalomba – jelentette be a Bank of England. Ezzel a brit király portréja először jelenik meg papírpénzen.
Vágólapra másolva!

A király portréjával megjelenő 

5, 10, 20 és 50 fontos bankjegyekkel váltják ki a sérült vagy elhasználódott régebbi bankókat. 

Illetve a bankjegyek iránti igény esetleges megnövekedése esetén kerülhetnek forgalomba nagyobb mennyiségben. Ugyanakkor a II. Erzsébet királynőt ábrázoló papírpénzek továbbra is használatban maradnak. Belőlük mintegy 4,7 milliárd darab van forgalomban.

III. Károly arcképe már megjelent fémpénzeken, de a bankjegyek bevezetése sok előkészületet igényel. Hiszen például az önkiszolgáló kasszáknál időre van szükség, amíg átállítják őket az új bankjegyek felismerésére is. 

A BBC cikke kiemeli, hogy a papírpénzek eddigi dizájnja nem módosul, mindössze annyi lesz a változás a korábbiakhoz képest, hogy Károly király ábrázolása jelenik meg rajtuk. 

Az új bankjegyekből sorszámozott, limitált szériát is megjelentetnek, ezek nagy érdeklődésre számíthatnak a gyűjtők körében. A nyáron értékesítik őket a Spink & Son akciósháznál. Az aukciókon kívül kisebb bankjegyszettek megvásárlására is lesz lehetőség, és az ebből befolyó bevételt jótékonysági célokra ajánlják majd fel.

A királyi udvar egyébként - a környezeti és a pénzügyi hatások minimálisra csökkentése érdekében - az uralkodóváltás miatt nem akart nagyobb mértékű bankjegycserét végrehajtani.

Érdekesség, hogy a II. Erzsébet királynő portréjával megjelent első bankjegy egy 1960-ban kibocsátott 1 fontos volt.