Megújul a Mohácsi Nemzeti Emlékhely

Megújul a Mohácsi Nemzeti Emlékhely a csata 500. évfordulójára, Mohács, emlékhely, tervezés, múzeum
Megújítják a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyet
Vágólapra másolva!
A csata 500. évfordulójára, 2026-ra megújul a Mohácsi Nemzeti Emlékhely, aminek megtervezésére már két pályázati kiírás is született.
Vágólapra másolva!

Két pályázatot írtak ki a Mohácsi Nemzeti Emlékhely megújítására és kibővítésére vonatkozó tervek elkészítésére. Az elsőben a Vadász és Társai Építőművész Kft.-t bízták meg az emlékhely rekonstrukciójának és a bővítések megtervezésével – olvasható az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményben. A látványtervek elkészültek és megkapták a Baranya Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályának engedélyét is.  A tervek megtekinthetőek az E-építés portálon.

A projekttel megbízott építésziroda névadója Vadász György több annak idején alkotótársával közösen álmodta meg a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyet, amelyet a mohácsi csata helyszínén építettek fel. 

A három tömegsír köré emelt emlékhelyet 1976. augusztus 29-én, a mohácsi csata évfordulójának 450. évfordulóján avatták fel. 

2011-ben megújult az emlékhely és ugyanekkor adták át a szintén Vadász György tervei alapján felépített Szent Koronát formázó új fogadóépületet is. Ebben, a földalatti szinten lévő kiállítótérben a csatával kapcsolatos kiállítást a rendeztek be. Az első emeleten tárgyaló és mini kiállítótér kapott helyet. A legfelső, kupolaszint időszaki tárlatok helyszíne, továbbá egy kávézót és egy éttermet alakítottak ki benne. A 2026-os évfordulóra ezt az épületet újítják fel és bővítik ki - írja a Magyar Építők.

Megújul a Mohácsi Nemzeti Emlékhely a csata 500. évfordulójára, Mohács, emlékhely, tervezés, múzeum
Megújul a Mohácsi Nemzeti Emlékhely Fotó: Magyar Építők/Duna-Dráva Nemzeti Park/Komlós Attila

Ez utóbbi azt jelenti, hogy a Korona fogadóépülethez kapcsolódik majd egy új múzeumi épület. Ebben helyet kap két részre tagolva, egyenként 600 négyzetméteres állandó kiállítótér, valamint egy ötvenfős rendezvényterem, tárgyaló, irodák és egyéb helyiségek. 

A második, egy kápolna felépítésére kiírt nyílt tervezési pályázaton viszont nem hirdettek nyertest. A cél ebben az esetben egy 5x5 méter alapterületű, maximum 20 méter magas fedett-nyitott szerkezetű kápolna megtervezése, altemplommal és harangtoronnyal. Továbbá tervet kell készíteni többek között a 75 ezer négyzetméteres kert átalakítására, és az úgynevezett Hádész kapu felújítására.