Több száz millió forintos büntetés fakivágásért

veszélyes munkakör, veszélyesmunkakör, veszélyes munkakörök, veszélyesmunkakörök, favágó
A favágás világszerte a legveszélyesebb munkák közé tartozik
Fotó: Shutterstock
Vágólapra másolva!
Egy amerikai férfi 13 000 dolláros (4,5 millió forint) bírságot kapott, amiért kivágatta a szomszédja több tucat fáját, hogy feljavíthassa a kilátást a puccos kúriájából, és most egymillió dolláros (367 millió forintos) számlával néz szembe azok pótlásáért.
Vágólapra másolva!

A New Jersey-ben élő Grant Haber kivágatta szomszédja 32 darab fáját, mert azok eltakarták a New York-i égboltra néző kilátást a többmillió dollárt érő luxusvillájából. A magas beosztásban dolgozó férfi azért került ebbe nem mindennapi szituációba, mert nem volt engedélye a fák kivágására, de ennek ellenére bérelt fel embereket a gyomlálásra. 

veszélyes munkakör, veszélyesmunkakör, veszélyes munkakörök, veszélyesmunkakörök, favágó
A favágás világszerte a legveszélyesebb munkák közé tartozik
Fotó: Shutterstock

Szomszédja, Samih Shinway nagyon megdöbbent, amikor tavaly februárban a láncfűrészek hangjára hazatérve egy csapatnyi embert talált a héthektáros birtokán, akik éppen a tölgy-, nyír- és juharfáit vágták ki, majd azzal vádolta meg Haber-t, hogy megsértette a helyi törvényeket. A férfi először mindent tagadott, és megpróbálta elhárítani magáról a felelősséget, és úgy tett, mintha ez csak egy nagy kavarodás lett volna. A dolgozók azonnal ujjal mutogattak rá, ő pedig mindent tagadott, és azt mondta nekik, hogy menjenek el. 

A fák kivágása óta pedig egyre több varjú tűnik fel a birtokon, és a talaj eróziója is egyre súlyosabb méreteket ölt. 

"Amikor a birtokom hátsó részén voltam az erdészemmel, Haber kiengedte a két kutyáját, és azok zaklattak minket. Habár a távolból szólt nekik, hogy hagyjanak minket békén, de nem jött ki a házából. A postaládánkba bedobtak egy levelet, ami nem volt aláírva, és az volt benne, hogy ő egy nagyon békés szomszéd, és azért költözött ide, mert szereti a természetet" - mesélte Samih. 

A dúsgazdag férfi először hatalmas 32.000 dolláros bírságot (ez fánként ezer dollárt jelent) kapott kézhez, amit sikerült 13.000 dollárra lecsökkentenie.  

Most azonban nagy valószínűséggel nem ússza meg ennyivel, ugyanis a hírek szerint több mint egymillió dolláros számlát kézbesíthet neki a posta, miután a kerületi ügyészség szerint fizetnie kell a kivágott fák pótlásáért.

image

Samih, aki biztonsági főnökként dolgozik egy terrorizmusellenes cégnél, azt nyilatkozta, hogy soha nem lesz teljes mértékben megelégedve a szomszédjára kirótt büntetésekkel. "Ez olyan, mint amikor felbérelnek valakit, hogy kövessen el egy gyilkosságot. Ez esetben a gyilkosságért fizető ember ugyanannyira felelős, mint az aki a gyakorlatban is meghúzta a ravaszt" - mondta a megkárosított férfi. 

Haber közölte a bírósággal, hogy a következő 30 napon belül kifizeti a 13.000 dolláros bírságot, és most további meghallgatások várnak rá megyei szinten.

Haber végül tavaly novemberben 1,8 millió dollárért eladta ezt a a gazdag környéken lévő luxusházát, ami egyébként 600 ezer dollárral  több, mint amennyiért azt 2014-ben megvette. 

Forrás:Daily Star