Varga Mihály: Folytatódhat az infláció csökkenése

VARGA Mihály beszél FOTÓ FOTÓTÉMA Közéleti személyiség foglalkozása politikus profilból SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Budapest, 2023. június 13. Varga Mihály pénzügyminiszter expozét tart a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. június 13-án. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Folytatódhat az infláció csökkenése, a magyar gazdaság jelentős növekedéssel zárhatja az évet, a kormány pedig továbbra is az egyensúly fenntartására törekszik - mondta a Demokrata hetilap szerdai számában megjelent interjúban a pénzügyminiszter, amit az MTI szemlézett.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály úgy látja, hogy a lakosság az infláció megugrását látva gyorsan alkalmazkodott a helyzethez, hamar visszafogta a fogyasztását, ezzel jelentős mértékben járult hozzá a pénzromlás csökkentéséhez. A kormány közben beszállt a monetáris politika alakításába, hogy segíthesse a rendkívüli helyzet enyhítését, és néhány hónapja a gazdasági élénkülés jelei is látszanak, így 2024-ben a megkezdett munka folytatása a legfontosabb.

A miniszter éves szinten 5,2 százalékos árváltozással és a fogyasztás ismételt növekedésével számol, és szerinte ma már az sem kétséges, hogy a magyar gazdaság idén növekedni fog. Legfeljebb annak mértékéről lehet vitatkozni, de akár a 4 százalékot is meghaladhatja az emelkedés. A végeredmény az infláció és a kamatszintek leszorításától függ, ugyanis ezen múlik a beruházások és a fogyasztás alakulása

- hangsúlyozta.

A tárcavezető közölte, hogy a kormány az egyensúly fenntartására törekszik az államadósság és a költségvetési hiány csökkentésével, a fenntartható növekedés ösztönzésével. Az emelkedés ütemét ugyanakkor fékezi, hogy Magyarország az egyik legnagyobb kamatterhet fizeti az államadóssága után, ki kell tehát szabadulni a csapdahelyzetből.

A baloldali kormányok csupán arra törekedtek, hogy ők oszthassák el a pénzeket, és sokkal jobb helyzetben sem voltak képesek csökkenteni a költségvetési hiányt, a 2010 utáni gazdaságpolitika viszont a munkahelyteremtés ösztönzésére összpontosított, és egyensúlyra alapozza a növekedés ösztönzését.

A pénzügyminiszter kiemelte:

Varga Mihály szerint a további fejlődéshez folytatni kell a megkezdett beruházásokat, hosszabb távon pedig attól függenek a növekedési kilátások, hogyan alakul a születésszám. Hozzátette: a családpolitikát ezután sem szabad elhanyagolni, és nem csupán gazdasági okokból, hanem azért is, mert a kedvezőtlen népesedési folyamatok megfordítása ma a legnagyobb kihívás.

Kiemelte:

A pénzügyminiszter úgy fogalmazott:

Az interjúban a pénzügyminiszter visszautasította azt is, hogy

a fővárosi vezetés nem akar részt venni a szegényebb települések támogatásában, noha abban több mint 800 önkormányzat vesz részt. Budapest Magyarország legnagyobb és leggazdagabb városa, főpolgármestere pedig megsérti a törvényt azzal, hogy fölrúgja a társadalmi együttműködést

- jelentette ki Varga Mihály.