Veszélyben Nagy-Britannia második repülőgép-hordozójának jövője

HMS Prince of Wales , HMSPrinceofWales
EDINBURGH, SCOTLAND - JULY 24: A view of UK aircraft carrier HMS Prince of Wales, currently anchored in the River Forth near Edinburgh, Scotland on July 24, 2023. The aircraft carrier has just been relaunched after being repaired for the last 8 months and is due to head back to sea very shortly. Alan McCredie / Anadolu Agency (Photo by Alan McCredie / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia pénzszűkében lévő haditengerészete kénytelen lehet eladni a 3,5 milliárd fontos repülőgép-hordozóját, a HMS Prince of Wales-t finanszírozási problémák miatt.
Vágólapra másolva!

Egy haditengerészeti forrás azt nyilatkozta a Daily Mail-nek, hogy a jövőbeli stratégiák átvizsgálásáért felelős Tengerészeti Vállalkozási Tervezési Csoport tagjai valóban megvitatták egy repülőgép-hordozó eladását, hogy pénzt takaríthassanak meg. 

"A csoport tagjai tisztában vannak azzal, hogy a haditengerészetnek nehézségei vannak az operatív kötelezettségek fenntartásával, és a flottát a lehető leggyorsabban bővíteni kell. A második hordozó egy tartalékban tartott drága vagyontárgy, amihez akkor lenne érdemes hozzányúlni, ha komoly mérlegproblémák adódnának. Ekkor két opció közül lehetne választani: vagy eladjuk azt, vagy megosztjuk azt egy szövetséges országgal"  - tette még hozzá.

Tegnap este hivatalos források megerősítették, hogy bár a haditengerészet továbbra is elkötelezett mindkét hordozó mellett, a költségvetésben esetlegesen bekövetkező változások átírhatják ezt az álláspontot is. A miniszterek azonban azt mondták a felsővezetőknek, hogy felelősségteljesebben kell költekezniük, ha meg szeretnék győzni a kincstárat a beruházások növeléséről.

HMS Prince of Wales
HMS Prince of Wales
Fotó: Wikipedia

Penny Mordaunt volt védelmi miniszter tegnap rendkívüli ülést tartott Jeremy Hunt kincstári kancellárral az állami költségvetés kapcsán. Mordaunt, aki az északi Portsmouth képviselője - itt van a Királyi Haditengerészet legnagyobb bázisa - a közösségi média felületén számolt be a megbeszélésről: "Találkoztam a kancellárral, akinek ismét hangsúlyoztam, hogy az állami költségvetésből mire van égetően szükségük a Portsmouth-i családoknak és vállalkozásoknak. A nemzeti érdekek megvédése mindennél előbbrevaló."

Egy másik volt védelmi miniszter, Ben Wallace a Daily Mail-nek azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Királyság az elmúlt 20 évben folyamatosan hazudott a NATO-nak az ország képességeiről, és nem tudta ellátni a védelmi szövetségben vállalt kötelezettségeit. "Ha nem leszünk képesek megfelelően finanszírozni a fegyveres erőinket a jövőbeli miniszterelnököknek a nyilvánosság előtt is be kell majd vallaniuk, hogy Nagy-Britannia a világ színpadán nem képes többé betölteni a vezető szerepét. Hatalmas hiba volt, hogy amikor a Vörös-tengeren közel tökéletes lehetőség kínálkozott egy hordozó bevetésére, politikai okokból nem éltünk vele."

HMS Queen Elizabeth
HMS Queen Elizabeth
Fotó: Wikipedia

A repülőgép-hordozók vízre bocsátását 2007-ben hagyta jóvá Gordon Brown akkori miniszterelnök. A kiadáscsökkentés részeként az egyik hordozót majdnem leselejtezték, még mielőtt kihajózhatott volna. A miniszterek azonban rájöttek, hogy a szétszerelése  sokkal költségesebb lenne. A két hordozó, az HMS Prince of Wales és a HMS Queen Elizabeth összesen 7 milliárd fontba került. Ma már széles körben elfogadott, hogy az Egyesült Királyság nem lesz képes megfelelően megvédeni vagy önállóan üzemeltetni őket.

A haditengerészetnek csupán egyetlen olyan raktárhajója van - az RFA Fort Victoria -, ami a hordozókat támogatja, de ezt 2028-ban nyugdíjazni fogják. 

A 65.000 tonnás óriásgépek eddig számíthattak az Egyesült Királyság szövetségeseinek - főleg Hollandia és az Egyesült Államok - védelmére. A hordozók üzemeltetéséhez közel 700 fős személyzetre van szükség, ami a toborzási és megtartási problémák idején a haderő elszívásával jár. 

A Királyi Haditengerészet szóvivője azonban a felröppent hírekre a következőképpen reagált: "Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk mind a HMS Queen Elizabeth, mind a HMS Prince of Wales üzemeltetése mellett."

Forrás: Daily Mail, Metro