Vészhelyzet: atombombagyárat fenyeget az erdőtűz

Texas, tűzvész
Tűzvész pusztít Texas állam északi részén
Fotó: YouTube
Vágólapra másolva!
Pusztító tűzvész miatt kellett evakuálni az amerikai Texas egyes településeit. Az erdőtüzek már egy atombombagyárat is fenyegetnek.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo megírta, több nagy kiterjedésű erdőtűz pusztít Texas északi részén, a lángok kedden újabb területekre terjedtek át. A vészhelyzeti szolgálatok közlése szerint az évszakhoz képest szokatlanul száraz és meleg, szeles idő miatt a tűz nagyon gyorsan terjed.

Eddig 31 egymástól független tüzet azonosítottak, a legnagyobb már nagyjából 1000 négyzetkilométeren végzett pusztítást írja a Sky News a Texas A&M erdészeti szolgálat közlése nyomán.

Texas republikánus kormányzója 60 megyére katasztrófa állapotot hirdetett ki, egyúttal az állam más területeiről kért segítséget a helyi tűzoltók mellé.

A baj nagy. Az érintett területeken valamennyi fő közlekedési útvonalat lezártak. Hemphill megye seriffi hivatala pedig arra figyelmeztetett, hogy azok, akik Canadian megyében tartózkodnak, húzódjanak menedékhelyre vagy menjenek iskolák tornatermeibe, mert a területet közúton már nem tudják elhagyni.

A közeli Pampa városából buszokkal menekítik az utasokat déli irányba.

A hatóságok egyelőre hivatalosan nem nevezték meg a tüzek okát.

A probléma nagyságát mutatja, hogy a tüzek már a Pantex nukleáris üzemet fenyegetik. Ez az Egyesült Államok legnagyobb atomfegyver-gyára, nagyjából 64 négyzetkilométeren terül el, és főként mezőgazdasági művelésbe bevont területek veszik körül. Alább egy távlati felvétel a létesítményről:

image

Az Amarillótól nem messze található üzemben határozatlan időre felfüggesztették a munkavégzést, miután a szintén közeli Panhandle térségében a tűzoltóknak egyelőre nem sikerült megállítani a lángok terjedését.

A Pantex közleménye szerint a gyár működését teljesen leállították, és evakuáltak minden olyan dolgozót, akinek jelenléte nem elengedhetetlen. 

Közlésük szerint az összes fegyvert biztonságos helyen tárolják az üzem területén.

A cég azt is közölte, hogy a vészhelyzeti szolgálatok munkatársaival közösen folyamatosan figyelik a helyzet változását.

Videó a Panhandle környékén uralkodó állapotokról:

A szerdán a reggeli órákban megjelent hírek szerint a cég most azt közölte, a tervek szerint a nap folyamán újranyitják a gyárat, mivel a jelek szerint sikerült megfékezni a lángokat.

A gyárban a Politico összefoglalója szerint 1991 óta nem raktak össze új atomfegyvert. Az üzemben a kivont nukleáris fegyverek szétszerelését végzik.